Huismeesters terug in appartementencomplexen in Amsterdam

Als het aan het CDA ligt komen in appartementencomplexen van grote woningcorporaties weer huismeesters die kleine taken uitvoeren. Dat zou het woongenot en de sociale cohesie in de buurt ten goede komen.

De huismeester moet de ogen en oren van de buurt zijnBeeld streetview

Het stadsbestuur heeft enthousiast gereageerd op een plan van het CDA om huismeesters terug te laten keren naar appartementencomplexen waar veel ouderen wonen. Dat meldt De Telegraaf dinsdag.

Volgens het voorstel zouden deze huismeesters worden geworven uit de recent door de gemeente opgerichte werkbrigade. In deze brigade krijgen Amsterdammers met een afstand tot de arbeidsmarkt hulp bij het vinden van werk.

Lampen verwisselen
De huismeesters hebben de opdracht om kleine taken in en rondom de appartementen op te pakken. Zoals het verwisselen van een lamp of het pad naar het appartement sneeuwvrij maken. Op deze manier moet het woongemak van ouderen worden verbeterd.

Wethouder Arjan Vliegenthart (Werk, Inkomen en Participatie) is enthousiast over het voorstel en zegt bereid te zijn om vijftig procent van de loonkosten op zich te nemen. De andere helft is voor de woningcorporaties.

Ook rol op straat
Vliegenthart ziet ook mogelijkheden voor reguliere appartementencomplexen. Ook hier kan een huismeester voor betere sociale cohesie zorgen. Voorwaarde van de wethouder is wel dat de huismeester ook een duidelijke rol op straat speelt, aangezien een van de eisen van de werkbrigade is dat het werk zich in de openbare ruimte plaatsvind.

"Ze moeten de ogen en oren van de buurt zijn," zegt een woordvoerder van Vliegenthart. Ook mogen de mensen van de werkbrigade niet voor verdringing zorgen op de arbeidsmarkt. "Het is niet de bedoeling dat een woningcorporatie een huismeester wegbezuinigt, om vervolgens via de werkbrigade weer iemand aan te nemen."

Het voorstel van het CDA is onderdeel van de begroting die woensdag in de Amsterdamse gemeenteraad wordt besproken. Waarschijnlijk volgt deze week nog een definitief besluit. Vliegenthart zegt snel met wongingscorporaties om tafel te willen gaan zitten om de mogelijkheden te bespreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden