Plus

Huisjesmelker van het jaar: 'Dit is zeer pijnlijk'

De Amsterdamse zakenman Soner Sari is uitgeroepen tot huisjesmelker van het jaar door de jongerenafdeling van de SP. Sari is bedroefd en dreigt met juridische stappen.

Huisjesmelkers vragen hoge huren en onderhouden panden vaak slechtBeeld ANP

Sari, een nieuwkomer op de Amsterdamse verhuurmarkt, pondt het voormalige ABN Amrokantoor aan de Foppingadreef uit onder de naam HiCondo. Het bevat 350 woninkjes voor studenten, die een kleine 700 euro per maand betalen.

Volgens het juryrapport van Rood, de jongerenafdeling van de SP, intimideert Sari zijn huurders als die klachten hebben. Ook zou hij hen zwijgcontracten hebben laten tekenen en bewoners bespieden. Volgens de bewoners zijn hun kamers in werkelijkheid kleiner dan hen was beloofd. De huismeester in het gebouw geeft de klagers een onbehaaglijk gevoel.

Bedreigd
Medewerkers van verhuurder HiCondo zouden onaangekondigd de kamers binnenlopen. Het complex zou bovendien kampen met tal van bouwkundige gebreken, die niet door Sari worden opgelost.

Volgens een bewoonster werd een beveiligingscamera op haar deur gericht nadat zij zich had beklaagd. Anderen zeggen te zijn bedreigd.

Sari zegt zeer teleurgesteld te zijn in het rapport van de SP, dat 'zonder enige wederhoor' is gepubliceerd, op basis van verhalen van enkele bewoners. "Ik voel mij heel erg geraakt, dit is een schande voor mijn naam."

Kopstoot
Het rapport vermeldt terecht dat hij een werkstraf van 65 uur accepteerde omdat hij een bewoner een kopstoot gaf, zegt Sari, maar daar was meer aan de hand, legt de ondernemer uit.

"Wij zijn door de wijkagent voor deze bewoner gewaarschuwd. Hij verkocht drugs in mijn gebouw en schold een medewerkster uit. Toen heb ik hem de kamer uitgeduwd, terwijl ik enkel mijn bewoners wilde beschermen. In mijn gebouw wonen zeer veel kwetsbare mensen. Ik heb vijftig statushouders, ex-asielzoekers, onderdak geboden. Ik neem mijn maatschappelijke verantwoordelijkheid en word tegelijk voor crimineel uitgemaakt. Dat is zeer pijnlijk."

Sari kondigt juridische stappen aan tegen het SP-rapport.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden