Huishoudens krijgen jaarlijks 2,8 procent meer te besteden

De Nederlandse economie draait op volle toeren, en eindelijk gaat ook 'Jan met de pet' er iets van merken. Loon naar werken, aldus De Nederlandsche Bank.

null Beeld DNB
Beeld DNB

Het is hoogzomer voor de economie. Voor het vierde jaar op een rij groeit de economie harder dan gemiddeld en de komende jaren blijft dat zo.

De consumenten laten het geld rollen, de bedrijven investeren en het buitenland blijft onze producten gretig kopen, aldus Job Swank, directeur van De Nederlandsche Bank (DNB).

Al die bedrijvigheid zorgt voor een groeiende vraag naar personeel. Dat leidt ertoe dat de werkloosheid naar een laag niveau daalt. "Inmiddels zijn er twee werklozen voor elke vacature. In 2013 waren dat er zeven," zegt Swank.

Meer loon
Voor werknemers heeft de krapte prettige gevolgen. Werkgevers bieden meer loon voor schaars personeel en ze geven mensen eerder een vast contract in plaats van een flexbaan. "Het werd tijd ook dat de lonen flink gaan stijgen," meent Swank.

De komende jaren zullen huishoudens jaarlijks 2,8 procent meer te besteden krijgen. "De afgelopen vijftien jaar bedroeg de stijging maar 0,3 procent per jaar."

Gebrek personeel
De Nederlandsche Bank waarschuwt dat de uitbundige groei haar grenzen zo langzamerhand begint te bereiken. Voor 2019 en 2020 wordt de groei lager ingeschat.

"Door een gebrek aan personeel en een gebrek aan materiaal. Bijvoorbeeld in de bouw."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden