Huishoudens besteden minder

DEN HAAG - De Europese beurzen zijn vrijdag lager geopend. Door het besluit van de Amerikaanse Federal Reserve donderdagavond om een rentetarief te verhogen, kwam er een einde aan een vierdaagse rally in Europa.

''De hele ochtend zal in het teken staan van de Amerikaanse renteverhoging'', voorspelde handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer vrijdagochtend.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam noteerde na ruim een half uur handel 1,77 punten (0,6 procent) lager op 322,53 punten. De MidKap-index van het middensegment verloor 1,80 punten (0,3 procent) tot 523,40 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs daalden tussen de 0,2 en 0,5 procent.

Rentewijziging

De Federal Reserve verhoogde het zogenoemde discontotarief, de rente die het banken rekent voor noodleningen, van 0,50 tot 0,75 procent. Het is de eerste rentewijziging van de Fed sinds december 2008. Door het verhogen van de rente wordt lenen duurder voor banken. Banken zullen de hogere rente waarschijnlijk doorberekenen aan hun klanten.

Het besluit duidt op verbeterde omstandigheden op de financiële markten, waardoor hulp van de centrale bank minder nodig is. Volgens Koenders kan het besluit dan ook positief worden uitgelegd. ''Dit is wat we willen, dat de economie weer aantrekt.''

Negatief

Desondanks reageerde de markt in eerste instantie negatief, zoals meestal met een verhoging van de rente. ''Hoewel de Fed donderdag benadrukte dat het besluit consumenten niet zal raken, markeert het heel duidelijk het begin van het einde aan noodhulp om 's werelds grootste economie uit de kredietcrisis te trekken'', aldus een analist in Londen.

Bankaandelen werden lager gezet door het besluit. In Londen daalde Barclays 0,6 procent. BNP Paribas in Parijs verloor 0,2 procent. In Amsterdam verloor ING 1 procent.

Grondstofprijzen

Grondstofprijzen daalden als gevolg van het rentebesluit, vanwege de stijging van de dollar ten opzichte van andere valuta. De olieprijs daalde met 1,6 procent tot 77,82 dollar per vat.

Grondstoffondsen behoorden hierdoor tot de verliezers. Het Franse Total verloor 0,5 procent. In Amsterdam daalde staalconcern ArcelorMittal 1,2 procent. In Londen verloor mijnbouwer Anglo American 2 procent, na de publicatie van de jaarcijfers.

Nestle

Het Zwitserse concern Nestlé won 2,3 procent, na de publicatie van de jaarcijfers. Het levensmiddelenconcern wist de autonome groei op peil te houden en overtrof hiermee verwachtingen van analisten.

TomTom, dat donderdag de grote winnaar was op het Damrak met een plus van 5,5 procent, was vrijdagochtend een van de grootste dalers in de AEX met een verlies van 1,5 procent. AkzoNobel, donderdag de grootste daler met een min van 7,5 procent, herstelde vrijdag met een plus van 0,9 procent.

De euro verloor verder terrein en noteerde vrijdagochtend 1,3470 dollar. Donderdag was de Europese munt aan het eind van de Europese handelsdag nog 1,3580 dollar waard. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden