Huiseigenaren met te veel huurders harder aangepakt

Amsterdam gaat harder optreden tegen verhuurders die misbruik maken van de woningnood door kamers te verhuren aan te grote groepen en zo de maximale huurwinst incasseren.

Michiel Couzy
null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier

'Ik schrik ervan hoeveel jongeren in deze stad worden uitgebuit," zegt wethouder Laurens Ivens. "Wij gaan de handhaving opvoeren." Ivens stuurt vrijdag een brief over de kwestie aan de gemeenteraad.

Uit een evaluatie van het woningdelen in de stad blijkt dat geregeld sprake is van fraude en schijnconstructies. In Amsterdam is een vergunning nodig voor woningdelen, het fenomeen waarbij huizen worden verhuurd aan twee of meer personen die geen gezin vormen; bijvoorbeeld groepen studenten of starters op de arbeidsmarkt.

Sinds 1 januari 2017 gelden geen uitzonderingen meer voor de vergunningsplicht, om het eenvoudiger te maken.

Dit woningdelen kwam vorig jaar in het nieuws na onthullingen van Het Parool dat beleggers als prins Bernhard en VVD-Kamerlid Wybren van Haga woningen verhuurden aan te grote groepen, zonder de benodigde vergunning.

Dit soort misstanden komt vaker voor in de stad. "Een aantal verhuurders gaat voor maximaal gewin. Door het tekort aan woningen, vragen verhuurders enorme huren," constateert Ivens. Die enorme huren zijn alleen door groepen op te brengen.

Handhavers inschakelen
De bereidheid onder verhuurders is niet groot om hiervoor de vereiste vergunningen aan te vragen. Uit cijfers blijkt dat op zeker 12.000 adressen in de stad sprake is van woningdelen. Hiervoor zijn nog maar 632 vergunningen aangevraagd.

Uit de evaluatie blijkt ook dat schijnconstructies worden ingezet om aan de vergunningseis te ontkomen. Verhuurders sluiten bijvoorbeeld een contract met één hoofdhuurder, die de gehele huur moet betalen. Die hoofdhuurder huurt vervolgens weer onder, op eigen risico. Vaak mogen deze onderhuurders zich niet inschrijven op dat adres, om ontdekking te voorkomen.

Om een vergunning te krijgen, moeten huiseigenaren aan bepaalde eisen voldoen, zoals goede geluidsisolatie en een gemeenschappelijke ruimte. In delen van de stad mogen groepen bewoners niet groter zijn dan vier personen.

12.000

Er blijkt dat op zeker 12.000 adressen in de stad sprake is van woningdelen...

632

...terwijl hiervoor nog maar 632 vergunningen zijn aangevraagd.

Wethouder Laurens Ivens: 'Ik schrik ervan hoeveel jongeren in deze stad worden uitgebuit' Beeld ANP
Wethouder Laurens Ivens: 'Ik schrik ervan hoeveel jongeren in deze stad worden uitgebuit'Beeld ANP

Het gemeentebestuur gaat extra handhavers inschakelen om woningdelen zonder vergunning op te sporen. Afgelopen jaar gingen handhavers alleen controleren bij klachten of duidelijke aanwijzingen. "Wij gaan meer proactief handhaven." Hoeveel handhavers erbij komen, kan Ivens niet zeggen; de begroting is nog niet gereed.

Vertimmeren
Amsterdam gaat ook kijken naar de effecten voor de buurt. Het komt geregeld voor dat beleggers hele blokken in een straat kopen en die vervolgens vertimmeren tot kamers voor verhuur. Dit gebeurt vooral in West, bijvoorbeeld in de Kinkerbuurt en de Admiraal de Ruyterweg, maar ook in Zuidoost; handhavers troffen in complexen Kleiburg en Gouden Leeuw grote groepen aan, zonder vergunning. Deze verkamering heeft effect op buren en de buurt als geheel.

De gemeente ziet op basis van de evaluatie geen aanleiding om het beleid grondig te veranderen. Vooral verhuurders klagen dat zij te veel worden beknot door alle eisen. Maar volgens Ivens blijkt dit niet uit de cijfers: de verhuur van kamers neemt namelijk toe. Dat is op zich positief, zegt hij. "De stad kan niet zonder kamerverhuur. Nog maar de helft van de studenten woont in een studentenhuis. De rest moet ook in Amsterdam kunnen wonen."

Lees ook: Groeiende ongelijkheid op de woningmarkt: van wie is deze stad eigenlijk?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden