Huiseigenaren Buitenveldert in opstand tegen nieuw erfpachtsysteem

Eigenaren van koophuizen in Buitenveldert zijn ongerust over het nieuwe Amsterdamse erfpachtsysteem. Ze vrezen te moeten bijbetalen om te voorkomen dat hun huizen onverkoopbaar worden.

De Van Boshuizenstraat in Buitenveldert. Beeld Google Street View

Dit bleek gisteravond in het Huis van de Wijk in Buitenveldert, waar een informatiebijeenkomst over erfpacht uitliep op een actievergadering. 120 huiseigenaren besloten daar op 2 september met spandoeken en protestborden naar de Stopera te trekken. Op 9 september beslist de gemeenteraad over het nieuwe erfpachtstelsel.

Bij veel woningen in Buitenveldert is de erfpacht tot 2036 afgekocht. De kans bestaat dat eventuele kopers zullen afhaken als de erfpacht niet goed geregeld is of als ze moeten bijbetalen.

Canonherziening
Andere huiseigenaren uit Buitenveldert betalen canon, maar vaak niet meer dan een paar tientjes per maand. Bij het overstappen naar het nieuwe systeem in 2016 gaan zij meer betalen. Als ze dat niet doen uiteindelijk ook, maar dan pas na de canonherziening in 2036.

Makelaar Theo Vermue van BNV Makelaars vertelde vanuit het deskundigenpanel dat banken nu al kritisch kijken bij de uitgifte van nieuwe hypotheken. 'Banken vragen mij voor klanten die een hypotheek willen aan te geven of de erfpacht binnen tien jaar afloopt.' Banken zouden op termijn zelfs kunnen besluiten alleen woningen te financieren waarvoor het nieuwe erfpachtsysteem geldt.

Zekerheid
Een huiseigenaar trok zijn conclusies: 'Je wordt gewoon getild.' Hij verwoordde het standpunt van de zaal. Daan Wijnants, buitengewoon lid van de bestuurscommissie van VVD Zuid, steunde de zaal. 'Wij willen niet dat de gemeente u voor de tweede keer laat betalen.'

D66-gemeenteraadslid Joris van Osselaer zei voorstander van eeuwigdurende erfpacht te zijn; dan komt er voor eens en altijd zekerheid. Dat sprak zijn collega van de PvdA, Brahim Abid, tegen. 'Een meerderheid van de gemeenteraad is eigenlijk tegen deze nieuwe erfpacht. De SP heeft een compromis gesloten om in het college te komen. Maar een nieuw gemeentebestuur in 2018 kan alles terugdraaien.'

Nieuwe erfpacht?

Amsterdam biedt huiseigenaren vanaf 2016 de mogelijkheid over te stappen op het nieuwe erfpachtsysteem. De belangrijkste bepaling is dat de erfpacht niet meer ieder tijdvak van 75 of 50 jaar wordt vernieuwd. In plaats daarvan komt eeuwigdurende erfpacht, waarbij eigenaren een eenmalige afkoopsom betalen, of een vaste, nieuwe, hogere canon. Tegen welke prijzen dat gebeurt moet de gemeente nog bepalen.

Het overstappen op het nieuwe erfpachtsysteem is vrijwillig. Maar wie dat niet doet maakt zijn huis slechter verkoopbaar. Dat werd tevens door een deskundigenpanel in de zaal - een jurist, een makelaar en een politicus - bevestigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden