Huisbezoeken succesvol bij de aanpak van jeugdoverlast

De gezinnen van bijna 400 op straat overlast gevende jongeren kregen vorig jaar bezoek van interventie­medewerkers van Stichting Aanpak Overlast. In 60 procent van de gevallen zorgde zo'n bezoek voor minder overlast.

Ruben Koops
null Beeld .
Beeld .

De aanpak van jongeren die overlast geven op straat stopt niet als ze naar huis gaan. In 2016 legden medewerkers van de Stichting Aanpak Overlast in Amsterdam 840 huisbezoeken af aan 399 gezinnen. Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in antwoord op vragen van het CDA.

Al sinds 2006 verzorgt deze organisatie de inzet van straatcoaches om jeugdgroepen die op straat rondhangen in de gaten te houden.

Deze potige toezichthouders, herkenbaar aan hun felrode uniform en snelle mountainbikes, zijn inmiddels een bekend gezicht op straat. Minder zichtbaar, maar minstens zo effectief zijn de interventiemedewerkers van dezelfde stichting.

Als een jeugdgroep in beeld is gekomen die structurele overlast en onveiligheid veroorzaakt in een bepaalde buurt, gaan de interventiemedewerkers onaangekondigd op bezoek bij de ouders.

Die hebben dan al een brief van de gemeente gehad waarin staat dat hun zoon of dochter onderdeel uitmaakt van een problematische jeugdgroep. In de gesprekken wordt indringend uitgelegd dat het gedrag van de kinderen in kwestie ontoelaatbaar is. Zo'n huisbezoek zorgt in tweederde van de gevallen voor een afname van de overlast.

De Banne
'Insteek bij het gesprek is dat de brief tijdens het bezoek aan de ouders van probleemjongeren wordt besproken. Na inzet van de gezinsinterventie is bij 60 procent van de aanmeldingen het beoogde doel bereikt,' aldus Van der Laan.

Een bezoekje van deze hulpverleners heeft goed gewerkt bij de aanpak van jeugdoverlast in De Banne, waar in de winter veel om te doen is geweest.

De stichting ontvangt jaarlijks bijna 5 miljoen euro subsidie van de gemeente om de taken uit te kunnen voeren. In Amsterdam werken ongeveer vijftig straatcoaches en vijf interventiemedewerkers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden