Huisbezoek aan banden

AMSTERDAM - Uitkeringen van mensen met bijstand kunnen niet worden stopgezet als de betrokkenen huisbezoeken van ambtenaren die controleren op fraude weigeren. De onaangekondigde huisbezoeken zijn niet toegestaan.Dit heeft de Centrale Raad van beroep in Utrecht vanmorgen bepaald in hoger beroep in een zaak tussen de gemeente en een bijstandscliënt.

De bezoeken waren een initiatief van (oud-)wethouder Ahmed Aboutaleb, die ermee tientallen miljoenen bespaarde op uitkeringen. Advocaat Peter Kuijper, die de huisbezoeken al bijna twee jaar bestrijdt, spreekt van een grote overwinning.

Slechts onder strikte voorwaarden, aldus de raad, mogen de controleurs op bezoeken gaan bij mensen met een bijstandsuitkering. Zo moeten ze hun bezoek aankondigen. Ook is toestemming van de cliënt vereist.

Huisbezoeken kunnen een nuttig controle-instrument zijn, maar volgens de raad moet wel recht worden gedaan aan de privacyrechten van burgers, als omschreven in artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, het artikel waar Kuijper zich steeds op beroept.

Kuijper noemde de huisbezoeken in Amsterdam discriminatie. De gemeente bediende zich volgens hem van omkering van de bewijslast en zette zonder voldoende aanwijzingen uitkeringen stop.

De uitspraak komt overeen met eerdere recente zaken.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden