Huisbaas mag eigen pand niet meer in

Huisbaas Dirk Keijzer moet een jaar lang uit de buurt blijven van zijn pand in de Eerste Helmersstraat. Hij belaagde en bedreigde huurders en ging met hen op de vuist.

De Amsterdamse rechtbank legt het uitzonderlijke gebiedsverbod opBeeld anp

Hij mag gedurende vijf jaar niet in zijn eigen pand komen en ook de straten rondom de Eerste Helmersstraat zijn een jaar verboden terrein voor Keijzer (62), asbestsaneerder en sloper uit Medemblik die een paar panden in Amsterdam uitbaat.

De Amsterdamse rechtbank legt het uitzonderlijke gebiedsverbod op om te zorgen dat Keijzer stopt met het ­tergen van een echtpaar van 67, dat een bovenwoning van Keijzer huurt. Het stel wil niet met hun naam in de krant.

Ontkenning
De huisbaas zelf ontkent dat hij iets fout heeft gedaan. Maar de rechter gaat er vanuit dat Keijzer sinds 2005, toen hij het pand kocht op een veiling, met harde hand probeert de huurders eruit te werken. Het echtpaar dat al sinds 1979 in het huis woont, zou te weinig huur betalen.

Om de huurders onder druk te zetten sloot Keijzer meerdere malen water- en stroomvoorziening af en werd het trapportaal pikzwart geverfd. Ook werd de deurbel en verlichting vernield. Het leidde eerder tot gerechtelijke procedures.

Ook belaagde Keijzer zijn huurders door hen thuis op te wachten en op straat te vloeken en te tieren. Hij volgde de huurders bovendien op straat.
Vaak zat de huisbaas bij het café op de hoek te wachten tot het echtpaar thuis was, om vervolgens te dreigen. "Nog één brief naar de politie of een advocaat en het is afgelopen," kregen de huurders te horen.

Rake klappen
Een aantal keer kwam het tot een handgemeen, waarbij Keijzer in 2012 probeerde de man des huizes aan zijn enkels de trap af te trekken. Daarna vielen enkele rake klappen. Het kwam de huisbaas op een veroordeling voor mishandeling te staan.

Al in 2006 was gevraagd om een gebiedsverbod, maar toen waren de omstandigheden niet ernstig genoeg. Dat Keijzer in april van dit jaar een groot gat in de deur van het huis van de huurders had gezaagd, was ook voor de rechter de druppel.

De rechtbank begrijpt dat de huurders zich bedreigd voelen. "Keijzer betwist niet dat hij regelmatig bij een café op de hoek wacht tot de huurder thuis is, om vervolgens aan te kloppen. Integendeel, hij lijkt dit een normale gang van zaken te vinden."

De huurders zijn blij met de uitspraak. Zij hopen dat de zaak nu is afgedaan. "Voor terreur wijk je niet," zegt de man.

Politie
Keijzer zelf zucht eens diep als hem naar de zaak wordt gevraagd. "Ik zal mij aan het gebiedsverbod houden, maar het is niet terecht dat ik dat heb opgelegd gekregen. Ik vind het een heel vreemde zaak, die man haalt zich van alles in zijn hoofd."

Is er dan niets aan de hand? "Tsja, het is uit de hand gelopen. Als ik op de hoek koffie zit te drinken dan belt hij de politie." Ook de mishandeling ging anders, volgens Keijzer. "Hij probeerde mij te slaan en toen sloeg ik hem."

Volgens Keijzer weet de huurder precies hoe hij zijn recht moet halen. "Ik kom van het boerenland en hij heeft overal zijn vriendjes."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden