Huisbaas eist direct vertrek van huurder vanwege Airbnb-praktijken

Een huisbaas in de Van Bossestraat in West heeft gisteren in een kort geding het onmiddellijke vertrek van een huurder geëist omdat die de woonruimte illegaal voor 75 euro per nacht aanbood op de verhuursite Airbnb.

null Beeld anp
Beeld anp

De verhuur van de woonruimte aan toeristen bracht volgens de onderbuurman, een huurder van dezelfde huisbaas, ernstige geluidsoverlast met zich mee. Volgens de algemene bepalingen in de huurovereenkomst is het onderverhuren van de woonruimte bovendien verboden. De buurman die ook in de rechtszaal aanwezig was, verzamelde foto's van toeristen die met taxi's voor de deur van het huis werden afgezet als bewijs.

Tegenover de rechter geeft de huurder toe dat hij in het verleden inderdaad zijn huis heeft verhuurd maar zegt dat hij daar inmiddels mee is gestopt. Hij kan alleen niet verklaren waarom foto's van hetzelfde appartement rondzwierven op de website Craigslist, een soortgelijke advertentiesite. De advocaat van de verhuurder is dan ook niet onder de indruk. 'Wij gaan ervan uit dat de illegale verhuur nog steeds aan de gang is,' zegt ze.

Notoire wanbetaler
Naast de geluidsoverlast zijn ook de vele lekkages een doorn in het oog van de verhuurder. Die zijn volgens hem ontstaan doordat de bewoner zonder toestemming met de watervoorziening heeft gerommeld om een extra keukentje in een van de slaapkamers te kunnen plaatsen. 'Ook dat is een aanleiding om aan te nemen dat de huurder een deel van het huis aan toeristen verhuurt,' zegt de advocaat van de huurbaas.

De huurder kampt bovendien met flinke betalingsachterstanden. Volgens de huisbaas is de bewoner een notoire wanbetaler die telkens belooft zijn leven te beteren terwijl daar in de praktijk weinig van terecht komt. De rechter doet op 24 oktober uitspraak in de zaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden