Huisbaas deelt klappen uit

AMSTERDAM - Zegt de huisbaas tegen zijn huurder: ''Ik grijp je, klootzak, nietsnut, etterbak.'' Waarna hij de huurder in het gezicht slaat.Hoewel het aantal klachten over intimidaties door huisbazen in 2006 afnam, levert het jaarverslag van het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag fraaie staaltjes van omgangsvormen.

Bovenstaande grofgebekte huisbaas wil een verhuurde woning in de Monnikenstraat op de Wallen graag bij zijn hotel trekken. Als door de rechter opgelegde 'mediation' niets oplevert, ligt de woning vol scherven nadat via het dakterras een vuilniszak met lege flessen op huurders servies is beland.

Kort daarop schreeuwt de huisbaas: ''Als je nog één keer naar de politie gaat, sla ik je helemaal in elkaar.''

Een andere huisbaas is beleefder. Hij stuurt een briefje. 'Daar ik alleen leuke en aardige huurders wil hebben, past u niet in dit profiel en daarom zeg ik per 01-01-2007 de huur van het kamertje aan de Amsteldijk op.'

Hij beklaagt zich over de vader van de huurster die hem 'met brieven en faxen belaagt' en ook nog eens naar de huurcommissie stapt. 'Ik heb in deze onzin geen trek en verzoek u de sleutels in te leveren en gaat u maar ergens anders uw gram halen.'

Het aantal klachten over 'overschrijding van fatsoensnormen en intimidatie' nam af van 161 in 2004, via 223 in 2005 tot 166 vorig jaar. De meeste klachten komen uit Oud-Zuid (90), Oud-West (67) en Oost-Watergraafsmeer (58).

Opvallend zijn de conflicten bij het splitsen van woningen. 'Waar voorheen huurders jarenlang bij hun verhuurder moesten aankloppen om het achterstallige onderhoud verholpen te krijgen, lijkt het de laatste jaren wel omgedraaid te zijn. Tegenwoordig moeten veel huurders hun overijverige huisbazen in het gareel zien te houden/krijgen,' staat in het rapport.

Om op zolders ook woningen te maken, slopen splitsende huisbazen, uitponders genoemd, zonder toestemming van huurders bergingen, gooien inboedel weg en verwijderen alvast leidingen.

Terreur loont, stelt het meldpunt over een huisbaas die zijn pand in de Wilhelminastraat met knokploegen 'leegt'.

Woningbureau Directhousing verhuurt volgens het meldpunt een woning aan vier studenten en geeft bij huurachterstand pas het adres waar de afgevoerde boedel is, als het geld is betaald. De woning is dan al weer verhuurd aan een ander.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden