Huisartsen willen rookvrije generatie

Nog altijd beginnen te veel jongeren in Amsterdam met roken. Huisartsen zijn gefrustreerd en trekken aan de bel met het Amsterdams Rookalarm.

Een rookvrije generatie is het doel Beeld anp
Een rookvrije generatie is het doelBeeld anp

Een rookvrije generatie is het doel van de Amsterdamse huisartsenactie, in samenwerking met Jellinek, 1ste Lijn Amsterdam en GGD Amsterdam.
In Amsterdam wordt ontzettend veel gerookt, zegt huisarts en één van de initiatiefnemers van het Amsterdams Rookalarm Ilona Statius Muller.

"Het is voortgekomen uit de ellende waarmee we als zorgverleners geconfronteerd worden," zegt Statius Muller. "Dan is het al te laat. Er is veel aandacht voor stoppen met roken en dat is goed, maar we moeten ons ook bezighouden met de vraag waarom kinderen beginnen met roken. Nu is het dweilen met de kraan open."

Stijging
De artsen zien de laatste jaren weer een lichte stijging van het aantal rokende jongvolwassenen in de stad. Volgens de recentste gegevens van de GGD rookte in de groep 19-34 jarigen 30 procent in 2008 tegenover 34 procent in 2012. Daarom roepen ze beleidsmakers op strengere maatregelen te treffen die moeten voorkomen dat kinderen hun eerste sigaretten opsteken.

"We geven kinderen het verkeerde voorbeeld. Als ze een supermarkt inlopen zien ze als een van de eerste dingen het tabaksdisplay. Leraren staan op het schoolplein te roken, net als ouders in speeltuinen en langs het voetbalveld. Dat zou niet normaal moeten zijn."

Posters
Sinds deze week hangen in wachtkamers posters en worden filmpjes getoond op digischermen om aandacht te vragen voor de rookvrije generatie. Na de zomer zullen scholen en sportclubs namens de huisartsen een brief ontvangen waarin tot rookvrije clubs en schoolpleinen wordt opgeroepen.

Ook zullen rokende docenten uitgenodigd worden voor een bezoek aan de huisarts om stoppen aan te moedigen. Hulpverleners wordt gevraagd om met mensen in gesprek te gaan. "We hopen zo een omgeving te creëren die minder aanleiding tot roken geeft, want het is gewoon zo zonde."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden