Update

Huisartsen slepen minister Schippers voor rechter

De Landelijke Huisartsen Vereniging sleept minister Edith Schippers van Volksgezondheid voor de rechter. De LHV vindt dat de minister hen onrechtvaardig financieel laat bloeden. Een woordvoerster heeft dat vandaag bekendgemaakt.

ANP/Redactie
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

De minister en de huisartsen steggelen al maanden over bezuinigingen die de minister hun wil opleggen. De huisartsen hebben volgens haar de afgelopen jaren te veel geld uitgegeven. Dat bedrag wil ze nu terugvorderen. De huisartsen vinden dat principieel onjuist. Ze zijn juist op verzoek van de minister meer taken gaan uitvoeren, stellen ze. Zo is het de bedoeling dat patiënten voor eenvoudige ingrepen niet meer bij het ziekenhuis aankloppen, maar bij de huisarts, die immers goedkoper werkt. Het is volgens hen onrechtvaardig om hen vervolgens te straffen voor die extra omzet.

De minister zegt dat ze de huisartsen een aantal keer tegemoet is gekomen. Volgens haar is de bezuiniging van oorspronkelijk 132 miljoen teruggebracht tot 74 miljoen. De huisartsen verwijten haar met cijfers te goochelen. Volgens hen moeten ze 98 miljoen inleveren. De kans bestaat dat ze over dit jaar, 2011, ook weer moeten terugbetalen.

Reactie minister

De minister liet vanavond weten 'echt tot het uiterste te zijn gegaan om de LHV tegemoet te komen'. De minister zegt dat de pijn eerlijk verdeeld moet worden. 'Het zou unfair zijn de rekening van de overschrijdingen alleen bij de patiënt en premiebetaler neer te leggen. Bovendien, buiten woedt een ernstige financieel-economische crisis.' De minister zegt de uitkomst van de gang naar de rechter af te wachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden