Huisartsen schrijven minder antibiotica voor

Huisartsen zijn terughoudender geworden in het voorschrijven van antibiotica. In 2010 kreeg 19 procent van de patiënten een of meerdere antibioticakuren en in 2012 was dat 15 procent. Dat heeft het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) woensdag gemeld op basis van eigen onderzoek.

Een patiënt bij de huisarts Beeld anp
Een patiënt bij de huisartsBeeld anp

Het IVM vindt dit een positieve ontwikkeling omdat huisartsen door minder antibiotica voor te schrijven helpen om resistentie te voorkomen. Antibioticaresistentie is het gevolg van veelvuldig en ondoelmatig gebruik van deze medicijnen.

Directeur Ruud Coolen van Brakel van het IVM vreest dat ziekten als longontsteking en bloedvergiftiging op den duur onbehandelbaar worden als in de veesector en de gezondheidszorg te veel antibiotica wordt gebruikt. Volgens Coolen overlijden in Europa nu 25.000 mensen per jaar aan bacteriële infecties omdat ze niet meer te behandelen zijn.

Apothekersorganisaties KNMP en NVZA spraken afgelopen zomer hun zorg uit over antibiotocaresistentie. Volgens de organisaties kunnen patiënten zelf ook bijdragen aan het voorkomen ervan door de voorgeschreven kuur af te maken en door te accepteren dat er infecties zijn waarvoor een antibioticum niet nodig is.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden