Huisartsen overspoeld met vragen van radeloze patiënten

Huisartsen worden platgebeld door radeloze patiënten van MC Slotervaart. Nu het ziekenhuis failliet is, weten de patiënten niet waar ze naartoe moeten. Maar de huisartsen hebben ook geen idee.

Een patiënt met koffer verlaat het Slotervaartziekenhuis Beeld ANP
Een patiënt met koffer verlaat het SlotervaartziekenhuisBeeld ANP

"Als je dit ziet aankomen, coördineer het dan," zegt voorzitter van de Huisartsenkring Amsterdam, Stella Zonneveld. Volgens MC Slotervaart en verzekeraar Zilveren Kruis wordt de zorg van het ziekenhuis 'gecontroleerd afgebouwd'. Het ziekenhuis heeft nog 30.000 afspraken in de planning staan, waaronder 800 operaties, zeggen specialisten, die zich ook grote zorgen maken of hun patiënten wel goed terecht komen.

Volgens MC Slotervaart kunnen patiënten de komende weken voor controles nog terecht op de poli van het MC Slotervaart. Patiënten die bijvoorbeeld een afspraak hebben voor een operatie worden ondergebracht in een ander ziekenhuis.

Dat is de officiële lezing. Maar medisch specialisten en ook huisartsen zien vooral chaos en onrust. Patiënten worden gebeld dat controles op de poli niet meer doorgaan. Waar ze wél naartoe kunnen is voor heel veel patiënten ongewis, zeggen de huisartsen. Het is een chaos. Mensen die een afspraak in het MC Slotervaart hebben staan voor een operatie, weten niet waar ze aan toe zijn.

"De zorgverzekeraar zegt: de huisarts regelt het wel. Wij moeten mensen weer opnieuw verwijzen en dan komen ze weer achteraan op de wachtlijst." Zo kent Zonneveld een voorbeeld van een patiënt die binnenkort een bypass zou krijgen.

Onderaan de wachtlijst
"Voordat mensen een bypass krijgen, doorlopen ze een enorm traject. Ze vallen in gewicht af en worden klaargestoomd voor de operatie. Deze patiënt was bijna aan de beurt, maar werd dus afgebeld. Dan moeten wij zo'n patiënt opnieuw verwijzen en dan komen ze in het ziekenhuis vermoedelijk onderaan de wachtlijst. In het geval van een bypass-operatie kan de wachttijd zo een jaar bedragen."

Ook Bart Meijman, huisarts in Osdorp, wordt overspoeld met vragen van patiënten. "Wat gebeurt er nu met me? Waar kan ik terecht? Ik heb een patiënt die volgende week een niersteen in MC Slotervaart zou laten verwijderen. Waar moet die heen? Mensen die op de hiv-poli lopen weten niet waar ze naartoe moeten, een patiënt met reuma moet volgende week zijn onderhoudsinjectie krijgen die alleen uitgeschreven kan worden door zijn specialist. Het veroorzaakt een enorme onrust."

Tientallen patiënten moesten uit het ziekenhuis worden verplaatst Beeld ANP
Tientallen patiënten moesten uit het ziekenhuis worden verplaatstBeeld ANP

Crisisteams
Via crisisteams moeten de patiënten van MC Slotervaart in andere ziekenhuizen worden ondergebracht, maar Meijman heeft nog helemaal geen bericht gekregen van de ziekenhuizen of de verzekeraar. "Ondertussen word ik gebeld door radeloze specialisten van het MC Slotervaart en collega's die ook worden overspoeld met vragen. Het is paniekvoetbal."

Ron Nof, tevens huisarts in Osdorp, zegt dat het 'ongelooflijk veel stress brengt in de praktijk'. "Mensen zijn in paniek. Ik had een patiënt die vorige week is geopereerd in MC Slotervaart, nu complicaties heeft, maar niet terug kan. Waar moet die patiënt naartoe?"

"Andere patiënten bellen zelf met de poliklinieken van het MC Slotervaart, maar die zijn vaak ook onbereikbaar. Als ze dan met de verzekeraar bellen, dan zegt de telefoniste: Neem maar contact op met de huisarts. In paniek komen ze dan hier terecht; 'Wat moet ik doen?' Maar wij weten het ook niet."

Lees alle ontwikkelingen over het failliet verklaarde MC Slotervaart:

De constructie hoe het Slotervaartziekenhuis ten onder ging

Het live blog met de laatste ontwikkelingen over het Slotervaartziekenhuis

Lezers over het ziekenhuis: 'Dag mooi lief gek Slotervaartziekenhuis'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden