Huisartsen ontevreden over zorgverzekeraars

Huisartsen zijn erg ontevreden over de contractonderhandelingen met zorgverzekeraars. Velen voelen zich gedwongen contracten af te sluiten waar ze niet achter staan. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerde enquête van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) onder 1.750 leden.

Een huisarts schrijft een recept voor. Beeld ANP XTRA
Een huisarts schrijft een recept voor.Beeld ANP XTRA

Niet tekenen heeft geen zin, want het contract verandert toch niet, is de gedachte onder huisartsen. Er is sprake van een ongelijke onderhandelingspositie, zegt de LHV. Zonder contract met een zorgverzekeraar loopt een huisarts inkomsten mis.

Driekwart van de huisartsen die geprobeerd heeft met de zorgverzekeraar te praten over het contract, klaagde dat er geen echt gesprek tot stand kwam. 'Huisartsen willen de best mogelijke zorg aan hun patiënten bieden. Daarover willen ze in gesprek en daarin willen ze gehoord en serieus genomen worden. Lukt dat niet, dan maakt dat logischerwijs machteloos en boos", zei voorzitter Ella Kalsbeek van de LHV.

De vereniging gaat met verzekeraars in gesprek over de uitkomsten van de peiling. 'Om te kijken hoe we de relatie tussen huisartsen en verzekeraars kunnen verbeteren', aldus de LHV.

D66-Kamerlid Pia Dijkstra wil bekijken hoe de positie van huisartsen tegenover zorgverzekeraars kan worden verstevigd. Dat zei ze zondagavond in Reporter Radio op Radio 1. Maandag heeft D66 samen met CDA en GroenLinks een rondetafelbijeenkomst georganiseerd met allemaal mensen uit zorgsector om te kijken naar de rol die de zorgverzekeraars van de overheid hebben gekregen en of ze die rol goed vervullen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden