Huisartsen in de aanval

De nood bij de Amsterdamse huisartsen is zo hoog dat ze zendtijd hebben gekocht bij AT5. De Landelijke Huisartsen Vereniging sleept minister Edith Schippers van Volksgezondheid voor de rechter.

Vanaf maandag zal bij AT5 negen keer een spotje te zien zijn waarin huisartsen hun zorgen uiten. Het filmpje eindigt met de tekst: breek de huisartsenzorg niet af.

Bart Meijman, voorzitter van de Amsterdamse Huisartsenkring: 'De huisartsenzorg is voor alles gebaseerd op de vertrouwensrelatie tussen arts en patiënt. Die relatie dreigt Schippers af te breken.'

Na de landelijke actiedag in oktober, toen achtduizend huisartsen, doktersassistentes en praktijkondersteuners in de RAI protesteerden tegen de 132 miljoen euro die Schippers op de huisartsenzorg wilde korten, zijn de huisartsen nu verbolgen over een brief van Schippers aan de Nederlandse Zorgautoriteit. Daarin schrijft ze dat artsen hun zorg niet op orde hebben. Ze verwijzen te vaak door naar specialisten, de zorg is versnipperd en het ontbreekt aan organisatie, toegankelijkheid en bereikbaarheid. Huisartsen moeten met meer internetconsulten en avondspreekuren komen.

Schippers wil meer concurrentie tussen huisartsen en vindt dat daar met de huidige financiering onvoldoende prikkels voor zijn. Ook zegt ze dat ze huisartsen maximaal tegemoet is gekomen en dat de bezuiniging van oorspronkelijk 132 miljoen is teruggebracht tot 74 miljoen euro.

De huisartsen verwijten haar met cijfers te goochelen. Volgens hen moeten ze 98 miljoen euro inleveren. (Frans Bosman)

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden