Huisartsen in actie tegen bezuinigingen

Volgens Bart Meijman, voorzitter van de Huisartsen Kring Amsterdam, waaronder zo'n 450 praktijken in de stad vallen, wil Klink in 2010 187 miljoen euro bezuinigen op de Nederlandse huisartsenzorg. Foto ANP Beeld
Volgens Bart Meijman, voorzitter van de Huisartsen Kring Amsterdam, waaronder zo'n 450 praktijken in de stad vallen, wil Klink in 2010 187 miljoen euro bezuinigen op de Nederlandse huisartsenzorg. Foto ANP

AMSTERDAM - De Amsterdamse huisartsen gaan actie voeren tegen de bezuinigingsplannen van minister Ab Klink van Volksgezondheid. De patiënten die nu nog voor een geneesmiddel van hun specialist naar de huisarts kunnen voor een herhalingsrecept, zullen per 1 januari naar de specialist worden terugverwezen. De Landelijke Huisartsen Vereniging steunt de actie.

Volgens Bart Meijman, voorzitter van de Huisartsen Kring Amsterdam, waaronder zo'n 450 praktijken in de stad vallen, wil Klink in 2010 187 miljoen euro bezuinigen op de Nederlandse huisartsenzorg. Zestig miljoen wordt direct van hun budget afgetrokken. Ze krijgen het in 2011 weer terug als ze voldoen aan een aantal voorwaarden. Verder wil Klink dat de huisartsen alleen nog maar goedkope medicijnen voorschrijven; een bezuiniging van 127 miljoen. Lukt dat niet, dan draaien de artsen op voor het tekort.

Meijman: "De minister gebruikt ons als bank waar hij een jaar lang zestig miljoen van leent om zijn begroting over 2010 rond te krijgen. Hij straft ons bovendien voor de dure medicijnen die vooral vanuit het ziekenhuis door de specialist zijn voorgeschreven en waarvoor wij herhalingsrecepten uitschrijven." (FRANS BOSMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden