Update

Huisartsen doen mee met elektronisch patiëntendossier

De meeste huisartsen in Nederland doen mee met de nieuwe opzet van het elektronisch patiëntendossier (epd). Op een speciale vergadering van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) stemden ze dinsdagavond in met de voorwaarden. 16 regio's stemden voor, 5 waren tegen. Twee kringen onthielden zich van stemming, aldus de LHV.

ANP Beeld ANP XTRA
ANPBeeld ANP XTRA

Het nieuwe elektronisch patiëntendossier vervangt de oude versie, die in 2011 door de politiek is afgewezen omdat de privacy van patiënten niet gewaarborgd zou zijn. Het idee was toen dat de gegevens van iedereen in het elektronisch patiëntendossier zouden worden opgenomen, tenzij mensen daartegen bezwaar aantekenden. Nu is dat net omgekeerd. Alleen als je expliciet toestemming geeft, doe je mee.

Ook voor de huisartsen is deelname vrijwillig. Ze mogen, net als patiënten, besluiten om niet mee te doen. Als een huisarts zich niet aansluit bij het systeem, zijn de gegevens van zijn of haar patiënten ook niet in te zien. Wie wel meedoet, krijgt een tegemoetkoming in de kosten.

Tegemoetkoming
Om aan de privacybezwaren tegemoet te komen, mag voorlopig maar een beperkte groep medici de gegevens van patiënten inzien. Zo kunnen huisartsen en apothekers alleen dossiers van mensen uit de eigen regio bekijken. Mensen kunnen bovendien aangeven wie welke gegevens mogen zien en krijgen een melding als iemand het dossier heeft bekeken.

Voor ziekenhuizen is een uitzondering gemaakt. Die krijgen toegang tot de gegevens van alle deelnemende Nederlanders. Over een eventuele uitbreiding moet later worden besloten.

De LHV heeft 11.500 leden. Een andere organisatie, de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (650 leden), wil naar de rechter stappen over het patiëntendossier. Die huisartsen vinden dat het systeem niet klopt met hun beroepsgeheim.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden