Huisartsen achter prik baarmoederhalskanker

Meisjes die de eerste inenting nog niet hebben gehad, kunnen die nu alsnog krijgen. Foto GPD/Catrinus van der Veen Beeld
Meisjes die de eerste inenting nog niet hebben gehad, kunnen die nu alsnog krijgen. Foto GPD/Catrinus van der Veen

DEN HAAG - Huisartsen staan bijna unaniem achter het vaccinatieprogramma van het rijk om meisjes in te enten tegen het humaan papilloma virus (hpv) dat baarmoederhalskanker veroorzaakt.

Van alle huisartsen adviseert 98 procent verontruste ouders dat de vaccinatie veilig en nuttig is. Meer dan de helft raadt ouders zelfs expliciet aan hun dochters te laten vaccineren.

Dat blijkt uit een enquête van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) onder duizend huisartsen. Aanleiding voor de enquête waren de vele vragen die huisartsen dagelijks krijgen van verontruste ouders over het vaccinatieprogramma. De grootste vraag is of het vaccin schadelijk kan zijn voor hun dochters, zoals de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken beweert.

Volgens LHV-bestuurslid en huisarts Jettie Bont is het middel absoluut veilig. "Wij balen ervan dat zo'n club zoveel ouders angst heeft aangejaagd. Deze vaccinatie is aanbevolen door de Gezondheidsraad na intensief onderzoek naar de werking van het vaccin. Die beveelt de vaccinatie echt niet aan als er sprake zou zijn van enige risico's.''

Volgens haar lukt het wel om ouders alsnog te overtuigen van de veiligheid van het vaccin. Vooral wanneer zij vertelt dat zij zelf - als zij een dochter in de vaccinatieleeftijd had gehad - haar eigen dochter ook had laten vaccineren.

Voor een volledige bescherming dienen meisjes op hun twaalfde jaar drie achtereenvolgende vaccinaties te krijgen. Dit jaar wordt een inhaalslag gedaan onder de meisjes van dertien tot zestien jaar oud.

Bij de eerste vaccinatieronde kwam nog niet de helft van de meisjes opdagen. Op dit moment loopt de tweede fase. Meisjes die de eerste inenting nog niet hebben gehad, kunnen die nu alsnog krijgen.

Jaarlijks lopen tussen de zes- en zevenhonderd vrouwen baarmoederhalskanker op. Per jaar sterven er tweehonderd vrouwen aan de ziekte. Met de vaccinatie kan zeventig procent van de ziektegevallen worden voorkomen.

Gisteren erkende Roel Coutinho, directeur van het Centrum voor Infectieziekten van het RIVM dat het vaccinatieprogramma uitvoert, dat de campagne heeft gefaald. Meisjes zagen vooral af van de vaccinaties nadat zij doemscenario's op internet hadden gelezen. Volgens Coutinho betekent dit dat een landelijke informatiecampagne blijkbaar niet meer werkt. Coutinho: "We moeten jongeren individueler aanspreken, via scholen of internet.'' (JACQUELINE STEENWIJK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden