Huisarts ziet af van spoedbalie

Ongeveer 5000 huisartsen en ruim 3000 doktersassistenten waren op 6 oktober in de Amsterdamse RAI bijeengekomen om te demonstreren tegen de kabinetsplannen. © anp Beeld
Ongeveer 5000 huisartsen en ruim 3000 doktersassistenten waren op 6 oktober in de Amsterdamse RAI bijeengekomen om te demonstreren tegen de kabinetsplannen. © anp

De Amsterdamse huisartsen stoppen met een nieuw project waarmee spoedeisende hulp een stuk goedkoper zou worden.

Volgens Bart Meijman, voorzitter van de Amsterdamse huisartsenkring, nemen de huisartsen geen werk van de ziekenhuizen meer over omdat ze door minister Edith Schippers van Volksgezondheid worden gekort in plaats van beloond.

Op elke spoedeisende hulp zou een huisartsenbalie komen. Een verzwikte enkel of koortsige baby hoefde dan niet meer door de veel duurdere specialist te worden behandeld. De huisarts rekent voor een avondconsult tachtig euro, de specialist rekent voor spoedeisende hulp in het ziekenhuis gemiddeld twee keer zoveel. Daar kunnen nog kosten bijkomen voor bijvoorbeeld het laboratorium.

Het project zou jaarlijks zo'n acht miljoen euro schelen. Elk jaar gaan zeventigduizend Amsterdammers naar de spoedeisende hulp, terwijl ze ook door de huisarts behandeld kunnen worden.

Eerder riep de landelijke huisartsenorganisatie LHV haar achterban al op geen eenvoudige chirurgische ingrepen meer uit te voeren, zoals het verwijderen van een moedervlek of het behandelen van een ingegroeide teennagel. De eerstelijnszorg had al een deel van de zorg voor chronisch zieken overgenomen. In 2012 wordt de huisartsenzorg gekort met 112 miljoen euro, 17.000 euro per praktijk. (Frans Bosman)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden