Huisarts soms weinig alert

© anp Beeld
© anp

Elf Amsterdamse huisartspraktijken reageren niet binnen dertig seconden op een spoedoproep. Zij hebben daarom een aanmaning gekregen van de minister van Volksgezondheid.

De in totaal 49 praktijken in Nederland die de norm van een halve minuut niet halen, zijn een uitzondering. Vrijwel alle 4378 huisartsen die gecontroleerd zijn door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), nemen de telefoon tijdig op.

De 49 treuzelaars hebben tot half december de tijd om hun zaakjes op orde te krijgen. Een praktijk die dan nog niet goed bereikbaar is, krijgt een boete van tweeduizend euro per week, die tot dertigduizend euro kan oplopen.

In mei publiceerde de inspectie een alarmerend onderzoek naar de telefonische bereikbaarheid van huisartsen. Een kwart bleek toen te laat op een noodoproep te reageren.

Met hulp van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) lukte bijna alle huisartsen binnen een halve minuut bereikbaar te krijgen. Dat kostte nogal wat moeite. Diverse keren moest de inspectie huisartsen achter de vodden zitten. (Marc Laan)

Elf 'zondaars'

De huisartsen en huisartsenpraktijken in Amsterdam die volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg niet binnen een halve minuut een spoedtelefoontje aannemen, zijn: Loenermark, Van Coevorden, Dapperbuurt, D.E. Mulder, Ritz-Smeenk, Van der Veen, Bontenbal en Nof, Van Mourik, Hendriks en Tempelman, Van Moppes/Van Londen, De Jager, Van Iterson.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden