Plus

Huisarts Peter Vonk: 'Een afschuwelijk percentage studenten denkt weleens aan zelfmoord'

Je studietijd kan verwarrend en bedreigend zijn, zegt huisarts Peter Vonk. Met zijn Bureau Studentenartsen lanceert hij een protocol dat zelfmoordgedachten onder studenten moet helpen herkennen.

Laura Obdeijn
Peter Vonk: 'Je hoort nooit de verhalen van mensen die somber en eenzaam op hun kamertje zitten' Beeld ANP
Peter Vonk: 'Je hoort nooit de verhalen van mensen die somber en eenzaam op hun kamertje zitten'Beeld ANP

Alle Nederlandse hogescholen en universiteiten hebben een protocol ter preventie van suïcide opgestuurd gekregen. Hoe groot is het probleem?
"We zien in de huisartsenpraktijk aan de Oude Turfmarkt een heleboel studenten en een afschuwelijk percentage denkt weleens aan het plegen van zelfmoord. Zo'n zes procent van de ongeveer honderdduizend Amsterdamse studenten: zesduizend dus. Die zetten dat niet allemaal door, maar één procent van hen slikt wel degelijk die pillen, of heeft weleens bij een treinstation op die trein staan wachten."

Je studententijd is toch juist leuk?
"Dat is een heel grote misvatting. Behalve dat er een heleboel studenten vrolijk rondlopen en de tijd van hun leven hebben, is er een grote groep waarmee het regelmatig helemaal niet goed gaat. Dat kan te maken hebben met de overgang naar een nieuw leven in een grote stad met veel eigen verantwoordelijkheden. Dat kan verwarrend en bedreigend zijn."

"Er is veel verborgen leed, maar je hoort alleen de leuke verhalen. Niet van de mensen die somber en eenzaam op hun kamertje zitten. Niet altijd en niet vier jaar lang, maar wel weken, soms maanden. En dan is er dat risico dat de gedachten de verkeerde kant op gaan. Het is een beeld dat moet kantelen."

Bestond zo'n protocol nog niet?
"Op hogescholen en universiteiten niet en eigenlijk bij heel weinig andere organisaties ook niet. Dat wil niet zeggen dat medewerkers er niet over nadenken, maar het wiel moet bij organisaties continu opnieuw worden uitgevonden. Terwijl het juist zo belangrijk is dat er met mensen wordt gesproken die met die gedachten rondlopen. Een protocol kan daarbij helpen. Als er iemand is die om je geeft, is het moeilijker om zelfmoord te plegen."

Er lopen massa's studenten in zo'n faculteit rond, hoe pik je die studenten uit die met zelfmoordgedachten rondlopen?
"Je kunt het voelen wanneer het niet goed gaat met iemand. Noem het een onderbuikgevoel. Maar je kunt het ook aan andere dingen herkennen. Blijft een student opeens weg uit de werkgroep, komt hij niet opdagen voor samenwerkingsprojecten of zit hij er bleek weggetrokken bij? Dan kan het nooit kwaad om te vragen of het wel goed gaat met iemand. Dit protocol is ook een oproep om wat meer naar elkaar om te kijken."

Peter Vonk is directeur Bureau Studentenartsen, onderdeel van de Universiteit van Amsterdam Beeld Schuim
Peter Vonk is directeur Bureau Studentenartsen, onderdeel van de Universiteit van AmsterdamBeeld Schuim

Signalen

Studenten met zelfmoord­gedachten kunnen volgens de richtlijn van het Bureau Studentenartsen worden herkend aan onder meer de volgende gedragingen:

- Somberheid
- Lagere cijfers halen
- Mentaal afwezig zijn
- Stil worden
- In zichzelf gekeerd zijn
- Absentie
- Bleek en onverzorgd ogen

Stappen die daarna kunnen worden gezet:
1. Spreek de student aan.
2. Maak een inschatting van de ernst van het probleem.
3. Verwijs door naar hulpverlener.
4. Houd de student in de gaten en toon interesse.
5. Praat erover met collega's als je hier behoefte aan hebt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden