Update

Huisarts onder druk ouders voor griepprik

Het ministerie van Volksgezondheid doet ,,een dringend beroep'' op huisartsen zich aan de afspraken rond de vaccinatie tegen de Mexicaanse griep van kleine kinderen te houden. Foto ANP Beeld
Het ministerie van Volksgezondheid doet ,,een dringend beroep'' op huisartsen zich aan de afspraken rond de vaccinatie tegen de Mexicaanse griep van kleine kinderen te houden. Foto ANP

AMSTERDAM - Opnieuw is een peuter gestorven aan de Mexicaanse griep. Het jongetje van 2,5 jaar lag in het UMC St Radboud in Nijmegen. Hij leed ook aan een andere ziekte. Het ziekenhuis wil niet zeggen welke ziekte het kind al had. Het is tot nu toe het jongste slachtoffer.

Veel huisartsen worden door ouders onder grote druk gezet om hun kinderen maar vast te vaccineren. De huisartsen verwijzen in de meeste gevallen door naar de GGD. De GGD's beginnen op 23 november met de reeks vaccinaties van kinderen tussen de zes maanden en vier jaar.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid brengen huisartsen die nu al kinderen inenten, het vaccinatieprogramma in gevaar. Eerst zijn mensen uit andere risicogroepen aan de beurt. Het gaat om ongeveer vijf miljoen mensen. Als nu al kleine kinderen worden ingeënt, bestaat het risico dat er te weinig vaccins zijn voor de risicogroepen, aldus een woordvoerder.

Bovendien krijgen de risicogroepen, zoals mensen met andere aandoeningen en ouderen, van hun huisarts een vaccin van een andere fabrikant dan kleine kinderen later deze maand krijgen. Bij misbruik van de beschikbare vaccins kan de Inspectie voor de Gezondheidszorg in actie komen.

Vanwege de griepprik is de vaccinatie van kinderen tegen de kinderziekten difterie, kinkhoest, tetanus en polio, de dktp-prik, met een paar maanden uitgesteld. Het uitstel levert volgens de gezondheidsautoriteiten geen gevaar op omdat kinderen al in de eerste maanden van hun leven zijn ingeënt tegen de meest voorkomende kinderziekten. De ouders krijgen volgende week een oproep van het consultatiebureau voor de griepprik.

Huisartsen vaccineren momenteel alleen zwangeren, zestigplussers en chronisch zieken. Enkele voetbalclubs blijken hun spelers al wel te hebben laten inenten. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden