Huisarts moet harder zijn tegen patiënt

Onderzoeker Van der Voort vindt het 'een misplaatst idee' dat de huisarts zich niet met het leven van zijn patiënten mag bemoeien. Foto ANP Beeld
Onderzoeker Van der Voort vindt het 'een misplaatst idee' dat de huisarts zich niet met het leven van zijn patiënten mag bemoeien. Foto ANP

AMSTERDAM - Huisartsen zeggen tegen patiënten met een zeer ongezonde levensstijl zelden wat ze ervan denken. Daarmee dienen ze het belang van de patiënt niet. Dat zegt Hans van der Voort, voormalig hoofd van de huisartsenopleiding van de Vrije Universiteit en columnist voor het blad Huisarts & Wetenschap.

Patiënten met een zeer ongezonde levensstijl moeten door hun arts minder 'ontzien' worden. Volgens de sociaal psycholoog doet een huisarts die een patiënt 'in z'n waarde laat', deze juist tekort.

Van der Voort bezocht als huisartsenopleider meer dan honderd spreekuren van ervaren huisartsen, om mee te luisteren. Het viel hem op hoe zelden de dokter echt zei wat hij dacht, als hij een patiënt voor zich had met bijvoorbeeld een nogal ongezonde leefwijze. Terwijl deze zelfde huisarts na afloop van het spreekuur foeterend zijn ongenoegen kenbaar maakte tegenover Van der Voort. Zo van: 'Mevrouw A kan het heen en weer krijgen, omdat ze haar medicijnen tóch niet wil slikken.' 'En meneer B, die is te vuil om aan te pakken en bovendien stonk hij ook nog.' Of: 'Dat die zák van een meneer C rookt is tot hier aan toe. Maar dat hij dat ook in z'n auto doet, waar z'n drie kinderen - die alle drie astma hebben - bij zijn, dat is helemaal gortig!'

Van der Voort vindt het 'een misplaatst idee' dat de huisarts zich niet met het leven van zijn patiënten mag bemoeien. Een (huis)arts moet volgens hem juist zijn invloed kunnen aanwenden, om authentiek en met autoriteit onverbloemd zijn mening te geven.

Wat volgens hem nadelig heeft gewerkt, is dat patiënten de afgelopen tien jaar steeds vaker te maken krijgen met meerdere huisartsen, zodat er geen vertrouwensbasis kan groeien. De komst van grootschalige huisartsenposten, met daarin de nodige parttime artsen, maakt het 'dubbel lastig' om eerlijk naar elkaar te zijn. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden