Huisarts 'geneest' zieken door gebed

De huisartsenpraktijk in Osdorp waar gebedsgenezingen worden gehouden. Foto Jean-Pierre Jans Beeld
De huisartsenpraktijk in Osdorp waar gebedsgenezingen worden gehouden. Foto Jean-Pierre Jans

AMSTERDAM - Een Amsterdamse huisartsenpraktijk houdt zich bezig met gebedsgenezing. Mensen met ziektes als alzheimer, parkinson, kanker en aids kunnen er terecht voor 'genezing'.

In de wachtkamer liggen tientallen getuigenissen van patiënten die door bidteams van deze ziektes zijn 'genezen'. Gelovigen worden via de site healingrooms-amsterdam.nl naar 'de christelijke duopraktijk' van Jan Boogaard en Cornelie Scheeres in Osdorp geleid. 'Healing Rooms zijn plaatsen waar mensen kunnen komen voor genezing. Bent u ziek of heeft u problemen? Wij willen graag met een team voor u bidden,' aldus de site, die naar de praktijk verwijst.

''Ik vind het te veroordelen, niet kunnen en uitermate zorgelijk,'' stelt wethouder Eric van der Burg naar aanleiding van een bezoek van Het Parool aan de huisartsenpraktijk in Osdorp, waarbij één van de verslaggevers zich liet behandelen voor een voorgewende besmetting met hiv. De behandelaars verzekerden hem dat genezing mogelijk was.

Van der Burg: ''Ik maak me er zorgen over dat mensen in verwarring worden gebracht. Als een autoriteit als een huisarts de suggestie wekt dat je door bidden kunt genezen van ziektes als alzheimer, parkinson en aids, terwijl dit technisch onmogelijk is, loop jehet risico dat deze mensen zich onttrekken aan de regulierezorg. Ik zal meteen contact opnemen met de Landelijke Huisartsen Vereniging en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De inspectie moet hier achteraan.''

De LHV zegt dat de gebedsdiensten in de huisartsenpraktijk niets met huisartsenzorg te maken hebben.

''Dit kan en mag niet op deze manier. Het brengt patiënten in verwarring en het is in strijd met de richtlijnen voor de beroepsgroep en de rol van een huisarts. De huisarts mag alleen behandelingen geven waarvan het effect bewezen is.''

De Inspectie voor de Volksgezondheid zegt niet te kunnen ingrijpen zolang artsen hun patiënten niet van de reguliere medische zorg afhouden.

Huisarts Jan Boogaard vindt niet dat hij patiënten valse hoop geeft. (FRANS BOSMAN en HANNELOES PEN)

Lees vandaag een uitgebreide reportage in de krant.

Foto Jean-Pierre Jans, www.jeanpierrejans.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden