Huis van overlastgevers De Banne dichtgetimmerd

In de strijd tegen criminele jongeren in De Banne is het huis van overlastgevers maandag dichtgetimmerd. Justitie gaat meer gezinnen in de buurt zo aanpakken.

Maarten van Dun en Paul Vugts
Vorig jaar verergerden de problemen in De Banne. Beeld Amaury Miller
Vorig jaar verergerden de problemen in De Banne.Beeld Amaury Miller

De sluiting van het huis aan de Noorderbreedte in Amsterdam-Noord vormt de apotheose van een reeks maatregelen om de rust in De Banne definitief te herstellen. De wijk werd al sinds 2009 geplaagd door ernstige overlast, wangedrag en criminaliteit door een groep van zeker 44 jongeren en jonge mannen.

Vorig jaar verergerden de problemen: ramen werden ingegooid, auto's vernield, buurtbewoners geïntimideerd en mishandeld en jongerenwerkers en politieagenten werden niet langer serieus genomen.

De overheid besloot stevig in te grijpen - ook met een samenscholingsverbod, streng toezicht en onderzoeken naar de misdrijven door de groep. Inmiddels is de overlast op straat teruggedrongen, maar houden de misdrijven door de criminele leiders van de groep aan.

Moeder gevlucht
Het Turks-Amsterdamse gezin van wie het huis maandagochtend is dichtgetimmerd bestaat uit vader, moeder, de twee (net) meerderjarige zoons (18 en 21), een dochter van 14 en een zoontje van 5.

In het huis zijn sinds november liefst drie invallen gedaan waarbij meermaals 'handels­hoeveelheden' harddrugs zijn gevonden, ook in de kinderkamer, plus een geladen vuurwapen. De achttienjarige zoon zegt dat het vuurwapen van hem is.

De meerderjarige zoons, die behoren tot de groep van 44 jongeren die volgens politie, justitie en gemeente al tijden voor overlast én criminaliteit zorgen, zitten inmiddels allebei vast op verdenking van drugshandel en wapenbezit.

Op straat
Hun moeder is met de twee andere kinderen naar Turkije vertrokken. De moeder wilde zo voorkomen dat Jeugdzorg greep zou krijgen op in elk geval het jongetje van vijf, zo stelde de advocaat van de familie vrijdag in een kort geding waarmee hij de huisuitzetting probeerde te voorkomen.

44

De Banne wordt al sinds 2009 geplaagd door ernstige overlast, wangedrag en criminaliteit door een groep van zeker 44 jongeren en jonge mannen

De vlucht van de moeder maakte het nog makkelijker de woning te sluiten. Nu de kinderen het huis uit zijn, hoeft burgemeester Eberhard van der Laan zich er niet van te vergewissen dat de kinderen ergens terechtkunnen.

De vader zal op straat komen te staan. Dat hij vrijdag in een verloren rechtszaak tegen de sluiting afstand nam van zijn zoons, doet daaraan niet af.

Diamantbuurt
Burgemeester Van der Laan heeft eerder probleemgezinnen tot een verhuizing gedwongen. In 2011 en 2012 deed hij dat in de Diamantbuurt, waarna de rust daar terugkeerde.

Ook de beruchte familie Dimitrov werd in 2014 gedwongen te verhuizen, maar dat was in het kader van de gemeentelijke Treiteraanpak. Die zet in op asociale huurders die ernstige burenoverlast veroorzaken.

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat de vondst van de drugs het belangrijkste motief is voor de sluiting van de woning van de familie C. in De Banne. "Er worden vaker woningen gesloten waar drugs wordt aangetroffen. Aan die openbareordeverstoring wil de burgemeester een einde maken door een woning te sluiten. Dat de drugs zijn gevonden, is het gevolg van de extra inspanningen van politie en het Openbaar Ministerie in de wijk."

Lees verder: Probleemgezinnen in De Banne niet langer onaantastbaar

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden