Huis van Afgevaardigden VS zondag bijeen voor fiscal cliff

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gaat zondag in overleg over de fiscal cliff, de reeks belastingverhogingen en bezuinigingen die op 1 januari automatisch in dreigen te gaan. Dat hebben bronnen bij de Republikeinen donderdag gezegd. Het voornemen werd in een conference call aan de partijtop bekendgemaakt.

De Amerikaanse president Barack Obama. Beeld ap
De Amerikaanse president Barack Obama.Beeld ap

Niet alleen het Congres keerde eerder terug van reces, ook de Amerikaanse president Barack Obama kwam eerder terug van zijn vakantie in Hawaii. Hij arriveerde donderdag in Washington. Voor zijn vakantie sprak Obama al met leider van de Democraten in de Senaat Harry Reid, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner, de leider van de Republikeinen in de Senaat Mitch McConnell en de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi.

Nieuwe recessie
De vrees bestaat dat er voor 1 januari geen overeenkomst wordt gesloten tussen de Democraten en de Republikeinen, waardoor de reeks belastingverhogingen en bezuinigingen automatisch van kracht worden. De fiscal cliff zou kunnen leiden tot een nieuwe recessie. Met nog vier dagen te gaan lijkt het onwaarschijnlijk dat de beide partijen tot overeenstemming weten te komen.

Reid zei donderdag dat het gebrek aan vooruitgang in de besprekingen er op wijst dat de VS in de fiscale afgrond zullen storten. Hij bekritiseerde Boehner, die volgens hem geen enkel lid van het Huis van Afgevaardigden had teruggeroepen van vakantie om met een plan te komen om een duik van de fiscal cliff te voorkomen. 'Ze zijn er niet', concludeerde Reid. De woordvoerder van Boehner riposteerde door te zeggen dat Reid 'minder zou moeten praten en meer wetten zou moeten maken om de fiscal cliff te voorkomen'.

De financiële markt reageerde negatief op de onzekerheid rondom de fiscal cliff. Daar kwam nog eens een daling van het Amerikaanse consumentenvertrouwen bij. Voor de vierde dag op rij noteerden de beurzen dan ook verliezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden