Update

Huis van Afgevaardigden stemt toch over begroting

Het Huis van Afgevaardigden heeft toch besloten vandaag nog over het begrotingsakkoord te gaan stemmen. In eerste instantie eisten de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden dat de Senaat aanpassingen zou aanbrengen aan het begrotingsakkoord. Maar daar werd later toch van afgezien.

Eric Cantor Beeld ap
Eric CantorBeeld ap

De Senaat had al laten weten dat zij eventuele veranderingen in het begrotingsakkoord door het Huis van Afgevaardigden niet zou accepteren.

Het lot van het begrotingsakkoord blijft overigens ongewis. Binnen de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden bestaat grote onvrede over de maatregelen die president Obama met prominente Republikeinen vlak voor de jaarwisseling wist af te spreken.

De Republikeinen zijn ontevreden omdat naar hun mening de overheidsuitgaven nauwelijks worden ingeperkt, terwijl er wel sprake is van forse belastingverhogingen.

President Obama riep de leden van het Huis van Afgevaardigden eerder op de begrotingsdeal dinsdag goed te keuren. De maatregelen moeten voorkomen dat de Verenigde Staten verder richting de zogenoemde fiscal cliff afglijden. Als de afspraken over de staatsfinanciën niet voor woensdagochtend door het Huis van Afgevaardigden komen, zullen aandelenbeurzen wereldwijd een negatieve reactie laten zien, is de verwachting.

Hogere belastingdruk
Ruim driekwart van de Amerikanen gaat meer belasting betalen door het begrotingsakkoord dat maandag door het Witte Huis en de Republikeinen is gesloten. De belastingdruk neemt vooral toe, omdat een korting op loonbelasting, die relatief recent is ingevoerd, gaat verlopen. Dat blijkt uit een berekening van het onpartijdige centrum voor Belastingbeleid (Tax Policy Center) in Washington.

Meer dan 80 procent van de huishoudens die tussen de 50.000 en 200.000 dollar verdienen, gaan gemiddeld 1.635 dollar per jaar meer afdragen. De zwaarste last komt bij de grootste verdieners. Mensen met inkomens boven de 506.210 dollar per jaar, een procent van de belastingbetalers, gaan gemiddeld 73.633 dollar meer belasting betalen. Dat gebeurt onder meer ook omdat er meer zal moeten worden afgedragen over inkomsten uit beleggingen, dividend en vastgoed. Ook hier geldt dat de mensen met de hoogste inkomens meer afdragen. Iemand die boven de 2,7 miljoen dollar verdient, gaat gemiddeld bijna 445.000 dollar meer belasting betalen.

De maatregelen waarover het Witte Huis een akkoord heeft bereikt, voorzien in een verhoging van de het hoogste belastingtarief van 35 procent tot 39,6 procent. Dat tarief gaan gelden voor alleenstaanden met een inkomen boven de 400.000 dollar en stellen met een gezamenlijk inkomen van boven de 450.000 dollar.

Barack Obama na een persconferentie over de fiscal cliff. Beeld EPA
Barack Obama na een persconferentie over de fiscal cliff.Beeld EPA
Nancy Pelosi Beeld getty
Nancy PelosiBeeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden