Update

Huis van Afgevaardigden stemt in met begrotingsdeal

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is dinsdag met 257 tegen 167 stemmen akkoord gegaan met de afspraken die zijn gemaakt over de staatsfinanciën. De Senaat stemde eerder al in met de begrotingsdeal. Daarmee is voorkomen dat de Verenigde Staten de 'begrotingsafgrond' inglijden.

President Barack Obama begint zijn speech met een knipoog. Beeld AP
President Barack Obama begint zijn speech met een knipoog.Beeld AP

Zonder akkoord zouden er op 1 januari automatisch bezuinigingsmaatregelen en belastingverhogingen in werking treden met een omvang van 600 miljard dollar. Nu het Amerikaanse Congres heeft ingestemd met maatregelen om deze zogenoemde 'fiscal cliff' ongedaan te maken, zal de schade aan de economie beperkt zijn. De financiële markten en bedrijven lagen dinsdag vanwege de jaarwisseling stil.

Volgens president Barack Obama is dit pas de eerste stap om de economie van de Verenigde Staten sterker te maken. Direct na de stemronde in het Huis van Afgevaardigden zei hij: 'Ik wil iedereen in het Huis en de Senaat bedanken. We hebben voorkomen dat de VS in een recessie terecht is gekomen.'

'Toen ik president werd, beloofde ik iets aan het belastingsysteem te doen', zo begon hij zijn speech. 'Die belofte hebben we vandaag ingelost.' Na afloop van de stemming vertrok Obama om zijn vakantie op Hawaii voort te zetten.

Belastingtarief
De maatregelen waarover nu een akkoord is bereikt, voorzien in een verhoging van het hoogste belastingtarief van 35 procent tot 39,6 procent. Dat tarief gaat gelden voor alleenstaanden met een inkomen boven de 400.000 dollar en gezinnen met een gezamenlijk inkomen van boven de 450.000 dollar.

Onder de personen die voor het voorstel stemden waren ook John Boehner, de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, en de voormalige Republikeinse kandidaat voor het vicepresidentschap van de Verenigde Staten, Paul Ryan.

Het definitieve besluit om over de begrotingsdeal te gaan stemmen viel pas om 03.30 uur Nederlandse tijd. Even daarvoor waren de Republikeinen nog samengekomen om te kijken of er binnen de partij genoeg draagvlak was voor een alternatief voorstel. Dat bleek niet het geval, waardoor er over het plan van president Obama kon worden gestemd.

Leden van het Huis van Afgevaardigden verlaten het Capitool in Washington. Beeld getty
Leden van het Huis van Afgevaardigden verlaten het Capitool in Washington.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden