Plus

Huis-tuin-en-keukenhorreur

Juist de kleine voorwerpen vormen het gevaar in huis. Tessa Biesheuvel (45), chirurg en medisch hoofd spoedeisende hulp bij VUmc, en huisartsen David de Boer (61) en Susan Keblusek (58) weten er alles van.

Beeld Lotte Bronsgeest

Bont en blauw

De absolute nummer 1-veroorzaker van valpartijen en verwondingen in huis is de trap. De artsen vinden die een bron van ellende. "Vooral voor ouderen is een trap riskant, helemaal in combinatie met slaapmiddelen," zegt huisarts David de Boer.

Nummer twee op die lijst? Kleedjes zonder antislipmat. Huisarts Susan Keblusek: "Vooral een badmat kan erg gevaarlijk zijn, vanwege de harde vloeren in badkamers. Als je uitglijdt en verkeerd valt, kun je van alles oplopen - van kneuzingen tot hersenletsel."

Gebleekt hoornvlies

Een ander voorwerp dat onze aandacht verdient, is het lenzenbakje in de badkamer.

Huisarts Susan Keblusek: "Er kwam tijdens een spoeddienst een jongen langs die per ongeluk een beetje tandpasta in zijn lenzenbakje had laten vallen. Hij kreeg steeds meer last van zijn ogen totdat hij één oog niet meer open kreeg. Hij had ontzettend veel pijn. In tandpasta zit zoiets als bleekmiddel. Dat kan doordringen tot het hoornvlies en heel veel schade aanrichten. Check altijd of het bakje (en je lenzen) helemaal schoon zijn. Je ogen zijn zo gevoelig dat het minste of geringste gevaarlijk kan zijn."

Beeld -

Vingertopje

Een set vlijmscherpe koksmessen in een messenblok staat leuk op het aanrecht, maar met één verkeerde beweging kun je jezelf behoorlijk wat ellende bezorgen. "Koksmessen zijn loeischerp, helemaal als ze net uit de verpakking komen of zijn geslepen," zegt chirurg Tessa Biesheuvel.

"Hobbykoks onderschatten dat weleens en komen met snijwonden aan hun vingers of met gehavende vingertoppen naar de spoedeisende hulp. Maar we zien ook redelijk vaak 'echte' chefs op de afdeling. In de ergste gevallen is de snee zo diep dat de pezen of zenuwen zijn beschadigd en dat de hand in het gips moet of er zelfs moet worden geopereerd."

Meer 'onder de radar' van gevaar zitten keukenmachines als de staafmixer. Biesheuvel: "Mensen gaan als er wat vastzit even snel met hun vingers tussen de messen om het eruit te pulken. Door de beweging van je vingers kun je de messen aanduwen, waardoor ze weer gaan draaien. Als je je vingers niet snel genoeg terugtrekt, heb je een paar pijnlijke, diepe snijwonden."

Derdegraads

Net gezette kopjes thee en kleine kinderen zijn een potentiële rampcombinatie. Chirurg Tessa Biesheuvel: "Het gebeurt heel erg vaak dat mensen even niet opletten en dan is het vaak al te laat en trekt zo'n peutertje het kopje van tafel."

Maar ook volwassenen lopen geregeld wonden op van heet water. "De kruik is berucht. Veel mensen weten niet dat je die ook met heet water uit de kraan kunt vullen. Kokend water is helemaal niet nodig. Het komt voor dat een rubberen kruik van binnen slijt en er scheurtjes ontstaan die je niet kunt zien. De kruik kan dan bij gebruik openbarsten en dan kun je heel nare brandwonden oplopen," aldus huisarts Susan Keblusek.

Biesheuvel: "Grieperige en verkouden mensen gaan vaak 's avonds in hun pyjama, een beetje wiebelig, boven een grote bak heet water stomen. Als dat misgaat, kan dat tweede- of derdegraads brandwonden opleveren en littekens."

Beeld -

Gaatje in je darm

Kleine kinderen die door het huis scharrelen, rapen van alles en nog wat op en stoppen dat vaak in hun mond of neus. Muntgeld, veiligheidsspelden, kraaltjes of knikkers - huisarts David de Boer heeft het allemaal wel een keer voorbij zien komen.

"Eén van de naarste dingen zijn sigarettenpeuken uit de asbak. Als een kind die opeet, moet je zo snel mogelijk naar het ziekenhuis om de maag te laten uitspoelen." Nog gevaarlijker zijn magneetjes en kleine batterijen zoals die van een horloge.

Chirurg Tessa Biesheuvel: "Ze zijn zó klein dat je ze gemakkelijk verliest. In batterijen zit een giftig stofje dat enorme schade kan aanrichten: er kunnen gaatjes in darmen en maag ontstaan. Ook magneetjes zijn berucht. Eén is geen probleem, maar slik je er twee kort na elkaar in, dan 'klikken' ze als het ware, door de ingewanden heen, aan elkaar. Ook dit kan zorgen voor een gaatje in de darmen of maag. Dan kan er een buikvliesontsteking ontstaan, waar je doodziek van wordt."

Hand ertussen

"Als de zomer in aantocht is en mensen weer in de tuin werken en in de weer gaan met kettingzagen en andere machines, is het weer raak," aldus Tessa Biesheuvel, chirurg en medisch hoofd van de spoedeisende hulp bij VUmc.

Een bloederige ruzie met een kettingzaag is misschien niet heel verrassend, maar ook de grasmaaier kan je flink toetakelen. "Zo'n elektronische met ronddraaiende messen kan ontzettend link zijn. Als er een tak vastzit, proberen mensen die er weleens 'even' uit te trekken. Als je dan te dicht bij de scharen komt, is het raak. Je kunt er heel nare wonden op je handen aan overhouden, in het ergste geval moet er worden geamputeerd."

Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden