Huis kopen met Nationale Hypotheek Garantie wordt goedkoper

Een huis kopen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt vanaf volgend jaar veel goedkoper. Het kabinet wil het zo makkelijker maken voor starters om een huis te kopen.

Beeld anp

De eenmalige NHG-premie die huiseigenaren betalen bij de aanschaf van hun woning zakt van 0,9 naar 0,7 procent van de koopsom. Het voordeel kan oplopen tot 620 euro voor mensen die een huis van 310.000 euro kopen en 500 euro bij een koopsom van 250.000 euro.

Vorige maand werd al bekend dat de kostengrens voor de aankoop van een huis met NHG omhoog gaat van 290.000 euro naar 310.000 euro. “Deze aanpassingen maken de NHG bereikbaarder,” zegt minister Kajsa Ollongren (Wonen). “De NHG sluit zo aan bij de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt. Vooral starters kunnen hiervan profiteren.”

Kwetsbare economie

Door de stijgende prijzen op de woningmarkt is het voor starters extreem lastig om aan een betaalbaar huis te komen. De verlaging van de NHG-kosten geeft kopers nu wat lucht, hoopt het kabinet. Wie hypotheeklasten niet meer kan betalen door een echtscheiding, werkloosheid, inkomensdaling, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van een partner, kan met de NHG rekenen op een vangnet. Onder voorwaarden neemt NHG de restschuld over.

Banken lopen zo minder risico op wanbetaling en geven in ruil huizenkopers een korting op de hypotheekrente. De Vereniging Eigen Huis drong in augustus al aan op het goedkoper maken van de eenmalige NHG-premie. Door de stijgende huizenprijzen is het risico op wanbetaling afgenomen, stelde Eigen Huis.

Volgens NHG-bestuurder Arjen Gielen is het nu een goed moment om de NHG goedkoper te maken. “Op dit moment zijn de woningprijzen hoog en staan weinig huizen onder water,” zegt hij. “Maar onze economische positie is kwetsbaar en je kunt het dak het beste repareren als de zon schijnt. Nederland gaat een periode van gematigde groei tegemoet.” Daarom wil hij de NHG-premie de komende jaren niet veel verder verlagen.

Op Prinsjesdag zei het kabinet te onderzoeken of ook de overdrachtsbelasting voor starters omlaag kan: naar 0 procent. Over de uitkomst van dit onderzoek is nog niets bekend.

Nieuwbouw duurst

De prijzen van nieuwbouwwoningen stijgen voor het zevende kwartaal op rij harder dan andere koopwoningen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ze waren in het tweede kwartaal van dit jaar 16 procent duurder dan een jaar eerder. De bouw heeft veel moeite om personeel te trekken. Werknemers kunnen vanwege de krapte hogere lonen eisen en dat werkt door op de prijzen van nieuwbouw, zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden