Aangeboden door Geld.nl

Wat is dit?

'Geld.nl ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van Het Parool zijn hier niet bij betrokken.

Huis gasvrij maken kosten

Je woning gasvrij maken is interessanter dan ooit. Door de torenhoge gasprijzen bespaar je flink als je niet meer op gas kookt en je woning op een andere manier verwarmt. Om je woning geschikt te maken voor gasvrij wonen, moet je een aantal maatregelen nemen en die vragen om een flinke investering.

Geld.nl
null Beeld

Gasvrije woning

Als je geïnteresseerd bent in het gasvrij maken van je woning, dan is dit pas interessant als je huis goed geïsoleerd en de ventilatie op orde is. Door slechte ventilatie en isolatie verlies je namelijk veel warmte. Controleer dus of je ramen, dak, vloer en muren goed geïsoleerd zijn. Als dit nog geregeld moet worden, kom je al snel op 10.000 euro extra uit vóór het gasvrij maken van je woning kan beginnen.

null Beeld

Wat kost huis gasvrij maken per optie?

Als je woning helemaal klaar is om gasvrij te maken, neem je de volgende maatregelen:
-Het installeren van zonnepanelen, dit kost voor 10 panelen ongeveer 4.500 euro.
-Het aanschaffen van een warmtepomp kan via verschillende opties en gemiddeld kost dit 10.000 euro.
-De verwarming aanpassen naar een lage temperatuur verwarmingssysteem. Dit is de enige manier dat een warmtepomp werkt en het aanleggen hiervan kost gemiddeld 2.500 euro.
-Bij gasvrij wonen hoort koken op een inductie. Het aanleggen van zo’n kookplaat en de aansluiting kosten ongeveer 1.500 euro.

Bron: Deze kosten zijn gebaseerd op cijfers van Milieucentraal.

null Beeld

Huis energieneutraal maken

Je huis aardgasvrij maken, wil nog niet zeggen dat het dan ook energieneutraal is. Energieneutraal betekent dat je (bijna) geen energie meer gebruikt die niet met of vlakbij je woning is opgewekt. Om je huis energieneutraal te maken, heb je veel meer zonnepanelen nodig en moet je huis echt heel goed geïsoleerd zijn. Verder heb je een systeem nodig om restwarmte terug te winnen. Daarom kost het energieneutraal maken van je huis gemiddeld 35.000 tot 50.000 euro. Een stuk meer dus dan wanneer je de woning alleen gasvrij maakt.

Kosten huis gasvrij maken financieren

Zoals je ziet, kost je huis gasvrij of energieneutraal maken flink wat geld. Dat heb je misschien niet zomaar liggen. Het is dan goed om te weten dat je hypotheek verhogen vaak een optie is. Je mag namelijk 106 procent van de woningwaarde lenen als je energiebesparende maatregelen neemt.

Voor de hypotheekverhoging moet je vaak wel opnieuw naar de notaris en afsluit- en advieskosten betalen. Dit kost je bij elkaar ongeveer 3.000 euro. Kost je huis gasvrij maken minder dan 55.000 euro, dan is een persoonlijke lening afsluiten vaak voordeliger dan je hypotheek verhogen, blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Geld.nl.

null Beeld

Goed om te weten! Bij geld lenen met een persoonlijke lening is de rente, net als bij je hypotheek, aftrekbaar van de belasting, als je de lening gebruikt voor je woning.

Tot slot zijn er vanuit de overheid en gemeenten verschillende subsidies waar je gebruik van kunt maken als je woning energieneutraal of gasvrij maakt. Meer daarover lees je op de Milieucentraal.nl.

De journalisten van Het Parool zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden