Huis en auto ex-crimineel Martin Kok beschoten

De woning en de auto van ex-crimineel Martin Kok (48), tegenwoordig de uitbater van misdaadwebsite vlinderscrime.nl zijn in de nacht van maandag op dinsdag beschoten, met veel kogels.

Martin Kok wijst kogelgaten aan in de muur naast zijn voordeur Beeld Vlinderscrime
Martin Kok wijst kogelgaten aan in de muur naast zijn voordeurBeeld Vlinderscrime

Kok bemerkte de aanslag pas in de loop van de ochtend, toen hij de hond wilde gaan uitlaten. Agenten waren op straat kogelhulzen aan het rapen. Zijn straat in Amsterdam-West is in de loop van de ochtend afgezet voor sporenonderzoek.

'Eén, twee, drie, vier, vijf... zes kogelgaten in de voordeur zelf. Eén, twee, drie, vier, vijf in de voorgevel rond de deur. Negen kogels in mijn auto,' telt Kok, die nuchter reageert. 'Ach, ik wilde altijd al een cabriolet. Lekker luchtig. Dit hoort er bij, toch? Ik schrijf op vlinderscrime.nl allerlei zaken waar sommige mensen niet van houden.'

Waarschijnlijk komt de kogelregen uit een (semi)automatisch pistool, gezien het kaliber van de gebruikte kogels, denkt Kok.

Willem Holleeer
Over de hoek waarin de daders moeten worden gezocht, heeft hij geen twijfels. De aanslag moet zijn gepleegd door of namens mannen die op het onlangs door hem gepubliceerde filmpje staan van een gezelschap dat in Chinees restaurant Oceania in de Scheldestraat in de Rivierenbuurt zat te eten met Willem Holleeder - kennelijk niet lang voordat Holleeder werd gearresteerd vanwege zijn vermoede betrokkenheid bij een reeks liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.

Kok had zijn lezers opgeroepen hem te melden welke andere criminelen aan tafel zaten. Bekend waren al de wapenhandelaar Sjaak Burger en de in juni in Zaandam met grof geweld geliquideerde Lucas Boom, maar Kok zocht ook de namen van de andere disgenoten.

Inmiddels heeft hij twee criminelen uit De Pijp genoemd. 'Dit is toch wel een aanslag op de persvrijheid. Ze willen niet dat ik dit allemaal op mijn site gooi.' Recent is Kok vaker door criminelen gewaarschuwd op te houden met zijn nieuwe werk - en met het onverhuld publiceren van foto's en filmpjes, vooral ook.

Hij heeft daar met schouderophalen op gereageerd. 'Ik schrijf wat ik wil. Het is een vrij land hier.' De politie meldt dat pas vanmorgen een telefoontje was binnengekomen met de mededeling dat vannacht kennelijk was geschoten. 'We zijn nu druk bezig met het onderzoek naar de sporen en naar de mogelijke achtergronden.'

Dino Soerel
Kok is in het verleden veroordeeld voor twee kapitale misdrijven. Samen met onder anderen de inmiddels bekende crimineel Dino Soerel had hij in het Volendamse café De Blokhut in 1989 een man uit een rivaliserende groep zodanig mishandeld dat die overleed.

Nadat hij zijn celstraf voor die zaak had uitgezeten (vier jaar), kreeg hij het aan de stok met zijn ex en haar nieuwe vriend. Toen die taxichauffeur hem met een schroevendraaier bedreigde, schoot Kok hem dood. Hij kreeg veertien jaar.

Behalve als, zeg, kleurrijk journalist is Kok ook actief in de seksbranche.

Kogelgaten in de auto van Martin Kok Beeld Vlinderscrime
Kogelgaten in de auto van Martin KokBeeld Vlinderscrime
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden