Huis blok aan been burgemeesters

Wie liever niet meteen koopt maar tijdelijk een woning huurt, zoals Wolfsen in Utrecht, heeft een jaar lang recht op een tegemoetkoming in die kosten. Foto ANP Beeld
Wie liever niet meteen koopt maar tijdelijk een woning huurt, zoals Wolfsen in Utrecht, heeft een jaar lang recht op een tegemoetkoming in die kosten. Foto ANP

Ongeveer dertig burgemeesters - onder wie die in Amsterdam - kunnen na hun benoeming een ambtswoning betrekken. De rest moet maar zien hoe ze binnen een jaar in hun gemeente onderdak vinden. In Den Helder en Utrecht lukte dat niet zonder problemen.

Benoemd tot burgemeester? Verhuizen! Naar de nieuwe plaats en wel binnen een jaar. Zo zijn de regels. En zo ontstaan de problemen - de Utrechtse burgemeester, Aleid Wolfsen, en die van Den Helder, Stefan Hulman, hebben dat inmiddels ervaren.

Beide burgemeesters kwamen kort achter elkaar in de problemen door hun wettelijke verhuisplicht. Ze konden hun oude huis niet verkopen, althans niet voor een redelijke prijs, maar hadden ook woonlasten in hun nieuwe gemeente. Hulman omdat hij daar een huis had gekocht, Wolfsen omdat hij er een woning huurt. Beiden kregen een vergoeding voor hun extra woonlasten, maar zijn daardoor in opspraak geraakt. Hulman moest zelfs opstappen.

Volgens een recent onderzoek van het tijdschrift Binnenlands Bestuur hebben veel nieuwbenoemde burgemeesters er moeite mee om binnen een jaar te verhuizen zonder er financieel op achteruit te gaan. Een aantal is om die reden nog niet verhuisd, terwijl dat wettelijk wel had gemoeten.

Typerend voor het probleem is de situatie van burgemeester van het Betuwse Lingewaard, De Vries. Hij woont nog altijd in Renkum, vijftien kilometer van het gemeentehuis waar hij al ruim een jaar werkt. ''Ik weet niet hoe ik aan de verhuisplicht moet voldoen,'' zegt hij. ''Mijn huis staat op een onverkoopbare plek. Een huis in Lingewaard kopen terwijl ik mijn huidige woning nog niet verkocht heb, doe ik niet. Ik wil geen dubbele woonlasten.''

Hij handelt daarmee weliswaar in strijd met de wet, maar voorkomt een situatie zoals die waarin Hulman in Den Helder verzeild raakte. De voormalige wethouder van Rotterdam kocht wel binnen een jaar een nieuw huis, maar vond geen koper -tegen een acceptabele prijs- voor zijn Rotterdamse flat. Voor zijn dubbele woonlasten kreeg hij van Den Helder een vergoeding. Die bedraagt normaal gesproken 227 euro per maand met een maximum van vier maanden. Hulman vroeg en kreeg 3200 euro, 'vergat' informatie over zijn Rotterdamse wachtgeld op te geven en over een Spaanse vakantiewoning, waarna het vertrouwen in hem werd opgezegd en hij gedwongen werd op te stappen.

Voor iedere burgemeester die een huis koopt in de nieuwe gemeente, ligt overigens ook een tegemoetkoming klaar voor verhuiskosten van maximaal 5445 euro en een vergoeding voor de transportkosten zonder maximum.

Wie liever niet meteen koopt maar tijdelijk een woning huurt, zoals Wolfsen in Utrecht, heeft een jaar lang recht op een tegemoetkoming in die kosten. Die zogeheten pensionvergoeding mag maximaal negentig procent van de gemaakte kosten bedragen en niet meer dan de helft van het burgemeesterssalaris. Volgens de huis-aan-huiskrant Ons Utrecht zou Wolfsen een deel van die vergoeding ten onrechte hebben ontvangen. Volgens Wolfsen bevat het artikel 'juridische quatsch', reden waarom hij publicatie ervan met een telefoontje naar de uitgever wist 'uit te stellen', met beschuldigingen van machtsmisbruik en persbreidel tot gevolg.

Welke tegemoetkoming ook, de burgemeesters blijven vaak lang zitten met hun oude woning, zeker in de huidige crisis. Binnen een jaar verhuizen levert dan in de regel een fors verlies op.

Diverse burgemeesters, gesteund door CDA en PvdA, pleiten daarom voor de herinvoering van een ambtswoning. Dat huis is eigendom van de gemeente en de nieuwe burgemeester kan daar meteen zijn intrek in nemen. Ooit had vrijwel elke gemeente een ambtswoning, maar daarvan zijn er nog maar een stuk of dertig over. Ze staan onder andere in Amsterdam, Huizen en Blaricum. De rest is verkocht door gemeenten, al dan niet na een gemeentelijke herindeling. (DICK HOFLAND)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden