Weekendtips

Huilen in de club: het mag dit weekend

Heb je ook een lichte januaridepressie? Dat is helemaal oké: dit weekend mag je huilen in de club. Als je daarna zin hebt een positiever verzetje dan hebben we ook een plan voor je.

Het Parool
Kaelyn and the girls from the series Frères d'une île pas très proche, 2018 - te zien in Foam Beeld Durimel
Kaelyn and the girls from the series Frères d'une île pas très proche, 2018 - te zien in FoamBeeld Durimel

Vintage griezelen
De horrorklassieker Dr. Jekyll and Mr. Hyde (1920) ken je ongetwijfeld van naam. Maar heb je 'm ooit gezien? De stomme film wordt dit weekend in het Muziekgebouw vertoond, met een splinternieuwe live soundtrack, gecomponeerd door Florian Magnus Maier en uitgevoerd door Cellokwartet Ferschtman.
Vrijdag 11 januari (20.15-21.40) vanaf €23
Muziekgebouw

Kijk omhoog!
Heb je de inmiddels befaamde bloedmaan van vorig jaar helemaal gemist? Op 21 januari krijg je een nieuwe kans: dan is er wederom een maansverduistering. Om alvast in de stemming te komen - en je telescoopkunsten te oefenen - kun je gratis naar het Planetarium van Artis. Daar worden duizenden sterren getoond en geeft sterrenkundige Prof. dr. Ewine van Dishoeck een lezing (vanaf 12 jaar) over het universum.
Zaterdag 12 januari (19.00-22.00) gratis
Artis

In het Planetarium zoef je door het universum. Beeld anp
In het Planetarium zoef je door het universum.Beeld anp

Blik op de wereld
De Chinese kunstenaar Ai Weiwei filmde met 25 camerateams in meer dan twintig landen en maakte van het materiaal de documentaire Human Flow, over de wereldwijde vluchtelingencrisis. Het is zeker geen film om een vrolijke dansavond mee te beginnen, maar een aangrijpende weergave van een massaprobleem vol persoonlijke tragiek. Human Flow wordt eenmalig (gratis) vertoond in Pakhuis de Zwijger.

Weiwei was eind 2017 nog in Amsterdam. Hij vroeg toen aandacht voor de vluchtelingencrisis met zowel zijn documentaire als een speciaal voor het Amsterdam Light Festival gecreëerd kunstwerk Thinline.
Vrijdag 11 januari (20.00-22.00) gratis, wel reserveren
Pakhuis de Zwijger

Nieuwe generatie fotokunstenaars
Ook dit jaar opent fotografiemuseum Foam tijdelijk een kleine dependance en laat daar nieuw fotografisch talent exposeren. De pop-up heet Foam Next Door, vanwege de kleine afstand van het echte museum. Vanaf dit weekend zie je in de dependance het werk van twintig kunstenaars, die op één locatie een overzicht geven van hedendaagse kunst anno 2019. Er is een openingsfeestje op zaterdag. Daarvoor kun je je opgeven.
Tot en met 3 maart
Foam Next Door, Keizersgracht 617

Werk dat te zien is in de pop-up. Beeld Black boys I knew who could selft-reflect. Durimel, courtesy of the artists
Werk dat te zien is in de pop-up.Beeld Black boys I knew who could selft-reflect. Durimel, courtesy of the artists

Nachtje huilen in de club
Word je helemaal kriegel van de druk dat alles maar 'leuk' en 'blij' en 'goed' moet zijn? Januari is zwaar en het leven is nou niet alleen maar leuk en blij en goed. Een zaal vol gelijkgestemden vind je dit weekend in Paradiso, waar een clubnacht puur gaat om 'sad rap'. Geen raps over bling, vrouwen en het goede leven, maar muziek over depressie, selfmedicatie, eenzaamheid en verlies. De clubnacht heet All My Friends Are Dead. Dat zegt genoeg.
Vrijdag 11 januari (23.00-05.00) €9
Paradiso

Laatste kans: Italiaanse schoonheden
Je kunt in de Hermitage nog een weekendje kijken naar Italiaanse kunsschatten. In de achttiende eeuw werden veel klassieke beelden en bouwwerken opgegraven. Die kunstwerken inspireerden op hun beurt een boel kunstenaars. De expositie toont ruim zestig sculpturen, schilderijen en tekeningen van 25 toonaangevende kunstenaars.
Tot en met zondag 13 januari
De Hermitage

Het is de laatste kans om deze drie schoonheden te zien. Beeld Evert Elzinga
Het is de laatste kans om deze drie schoonheden te zien.Beeld Evert Elzinga

Radar op scherp
Wil je weten wat de beste Nederlandse acts zijn, maar geen zin om het uit te zoeken? Tijdens eclectisch feestje Radar in de Melkweg hoor je drie aanstormende talenten. Deze editie: Temple Fang, Demon Eyes en Richie Dagger.
Zaterdag 12 januari (19.30) €10,35
Melkweg

Brazil (lalalala!)
Krijg jij het ook zo warm van zinderende samba uit Brazilië en omstreken? We Love Brasil is hét feest waar je je bunda kunt schudden op de beste samba en afrohouse.
En ja, hier lopen dansers en danseressen in compleet carnavaltenue.
Zaterdag 12 januari (18.00) €10,35
Melkweg

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden