Huidige politici kennen Lucky Luke, Suske en Wiske of Donald Duck niet

Karel van het Reve (1921-1999) signaleerde bij zijn studenten een tekort aan culturele pretentie. Daarmee bedoelde hij het volgende: als je het in een gesprek of college over Byron had, ging je ervan uit dat iedereen wist wie Byron was: een Engelse dichter, een aristocraat, had gevaarlijke liefdesrelaties, zijn bekendste werk is Don Juan, woonde lang in Venetië, zwom daar, als hij op bezoek was geweest bij een minnares, via de kanalen naar huis, vertrok in 1823 naar Griekenland om met de Grieken tegen de Turken te vechten, etc. etc.

Wist je dit niet als student, schreef Van het Reve, dan begreep je wel dat je dit allemaal hóórde te weten. Dat noemde hij culturele pretentie.

Wat mij nu opvalt, is dat er bij politici een gebrek is aan politieke pretentie. Politici horen te weten wat ongeveer in het Plakkaat van Verlatinghe staat, wat het belangrijkst is in het pamflet Aan het Volk van Nederland van Joan Derk van der Capellen tot den Pol ('Zorg voor de vryheid der drukpers, want zy is de eenige steun van u lieder nationaale vryheid.'), wat de politieke opvattingen van Multatuli waren ('Hier ligt de man die naar z'n beste weten/ Het Volk belette zich aan biefstuk ziek te eten./ En om de gewoonte van kauwen en malen niet te verliezen/ Gaf hij 't een papieren kieswet tussen de kiezen.') versus die van Thorbecke, etc. etc.

Je zou moeten merken dat je politici politieke pretentie hebben. Ze geven dan blijk van kennis van traditie en inhoud en verwijzen wel eens naar Thorbecke, maar dan op zo'n manier dat het lijkt alsof ze zich ervoor schamen. Alsof politiek niet serieus genomen hoeft te worden.

Van het Reve eindigde zijn stuk met de opvatting dat het niet erg, maar spijtig was. Je miste een referentiekader en hij refereerde dus aan Lucky Luke, Suske en Wiske of Donald Duck, want die kenden hij en zijn studenten wel. Ik zeg het Van het Reve na dat het niet heel erg is.

Maar de huidige politici refereren aan niets. Die kennen volgens mij ook Lucky Luke, Suske en Wiske of Donald Duck niet. Ik hoor wel eens dat sommige politici een portret van Kennedy of H.P.G. Quack op hun bureau hebben staan, maar dat merk je ook nooit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden