Hugo Walker (1933 - 2015) was een cultheld, maar bovenal een echte sportman

Op 81-jarige leeftijd is donderdagavond de beroemde voetbalcommentator Hugo Walker overleden. Zijn manier van verslaggeving was kort, bondig en bovenal met dat prachtige bronzen timbre.

Harry ten Asbroek
Hugo Walker (1933 - 2015) Beeld Maartje Geels
Hugo Walker (1933 - 2015)Beeld Maartje Geels

In de bloeitijd van het tv-programma Studio Sport gold een ongeschreven volgorde in voetbalverslaggeving bij de NOS: Herman Kuiphof, Koen Verhoeff, Theo Reitsma en Hugo Walker.

Zonder uitzondering vaklui, maar Walker 'stond op 4'. Aan het einde van hun tijdperk ging één van hen aan de haal met nóg een kwalificatie: die van cultheld. En dat was Walker.

De Amsterdammer, donderdag op 81-jarige leeftijd overleden, kon zich als weinig anderen inleven in topsport. Walker was honkbalinternational, eerstehonkman bij ABC, en voetballer; hij speelde zelfs één wedstrijd in het eerste van Ajax.

Walker was één van de oprichters en commercieel directeur van het reclamevakblad Adformatie. Hij wist die baan, sinds 1968, te combineren met een verblijf in de topsport als freelance verslaggever bij Sport in Beeld, en later bij opvolger Studio Sport. Al met al werkte hij 32 jaar voor de NOS.

Walker had veel fans. Hij werd bekend door zijn karakteristieke manier van verslaggeving: kort, bondig en bovenal met dat prachtige bronzen timbre. Zijn beroemdste zin 'Komt dat schot!' (waarbij het woord schóóóót zo lang werd uitgesproken als de bal onderweg was) maakte hem bij velen legendarisch.

Het werd de naam van zijn fanclub en van een talentenjacht op tv, waarbij gezocht werd naar een nieuwe verslaggever. Nog één keer een paar klassieke 'Hugootjes' dan:

'Goed schot, dito redding.'
'Gaat zo'n bal erin, dan is het een goal.'
'Had ik persoonlijk heel anders gedaan.'
'Gaan we kijken of ie ook een linker heeft. Heeft ieeeeee!'
'En dan houden we ermee op hier in Waalwijk.'

Onvergetelijk amusement dus, met topsportbeleving als klankbord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden