Hugo Chávez wijst ambassadeur VS uit

Hugo Chávez tijdens een felle toespraak op donderdag 11 september. Foto EPA/Harold Escalona Beeld
Hugo Chávez tijdens een felle toespraak op donderdag 11 september. Foto EPA/Harold Escalona

CARACAS/LA PAZ - President Hugo Chávez van Venezuela heeft de Amerikaanse ambassadeur uitgewezen. ''Meneer de ambassadeur, u heeft 72 uur om ons land te verlaten,'' aldus Hugo Chávez gisteren op een bijeenkomst van zijn politieke partij.

Hij zei het voorbeeld te volgen van Bolivia, dat woensdag de VS-gezant uitwees op beschuldiging van hulp aan de oppositie tegen de linkse president Evo Morales. Ook in Venezuela was de ambassadeur van Washington, Patrick Duddy, betrokken bij subversieve acties, aldus Chávez. Duddy stond volgens hem in nauw contact met Venezolaanse oud-officieren die een coup zouden voorbereiden. ''Ga na de hel, shit-Yankees, we zijn een waardig volk, ga honderd keer naar de hel,'' brieste Chávez in zijn rede.

Regeringsgezinde media hadden eerder gemeld dat de complotteurs Chávez vanuit een vliegtuigje onder vuur wilden nemen.

Ambassadeurs van de VS in Venezuela hebben het de afgelopen jaren onder Chávez lastig gehad. Zo werden ze meer dan eens beticht van snode plannen om hem af te zetten. Een oud-ambassadeur klaagde over intimidatie als hij in zijn auto door Caracas reed. Tot uitwijzing kwam het echter niet, nooit eerder bereikte de verhouding zo'n dieptepunt.

Washington heeft de ambassadeur van Bolivia uitgewezen in antwoord op de stap van La Paz en zal ongetwijfeld ook de Venezolaanse gezant opdragen te vertrekken.

In Bolivia zijn gisteren minstens acht mensen omgekomen en twintig gewond geraakt bij gevechten tussen aanhangers en tegenstanders van president Morales. De gevechten deden zich voor in het oosten van het land, waar de oppositie tegen Morales machtig is.

Morales' woordvoerder sprak van 'een massamoord'. De regering heeft een dag van rouw afgekondigd. Het geweld dreigt uitte lopen op een volslagen burgeroorlog. De oppositie beschouwt Eco Morales als een leerling van Hugo Chávez. (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden