Hudson’s Bay mag Ron Blaauw niet uit warenhuis zetten

Hudson’s Bay mag Ron Blaauw niet dwingen zijn restaurant boven het geflopte warenhuis op het Rokin te sluiten, oordeelt de rechter.

Warenhuis Hudsons Bay op het Rokin.Beeld anp

Twee weken. Zo veel tijd gaf het geflopte warenhuis Hudson’s Bay onderhuurder Ron Gastrobar Indonesia Downtown de tijd om de bovenste verdieping van het warenhuiscomplex aan het Rokin te ontruimen.

Het restaurant onder het majestueuze koepeldak zou ten onrechte maanden huurachterstand hebben opgebouwd. En dat terwijl in het huurcontract staat dat de huur te allen tijde betaald moet worden.

Stroeve relatie

Daar denkt de, nota bene door Hudson’s Bay ingeschakelde, rechter anders over. Weliswaar had Blaauw de huurpenningen niet bij zich mogen houden, maar Hudson’s Bay heeft het er volgens de rechter wel naar gemaakt.

Blaauw huurt al twee jaar voor 95.000 euro per jaar de ruimte voor zijn restaurant van Hudson’s Bay. De relatie is vanaf het begin al stroef. Zo wilde het warenhuis ondanks herhaaldelijk aandringen niks tegen de onderhuurder kwijt over de toekomst van het bedrijf, die vanwege tegenvallende bezoekersaantallen ter discussie stond.

‘Na maandenlang zeuren, verzoeken en vragen om een gesprek met de directie wordt telkenmale geen enkel gehoor gegeven aan ons verzoek,’ mailde Blaauw uiteindelijk mei dit jaar aan Hudson’s Bay (HBC).

‘Naast dat dit natuurlijk ronduit onbeschoft is, moge de reden duidelijk zijn. Er wordt veel geschreven over het dreigende faillissement dat in de lucht hangt. Of dit allemaal waar is, weten wij niet. Maar wij constateren ook dat er maar weinig bezoekers in het warenhuis lopen. Indien het tot een faillissement komt, levert dat voor ons forse schade op.’

In het oorspronkelijke huurcontract is immers afgesproken dat Hudson’s Bay zijn activiteiten ongestraft mag staken en dan bevoegd is de onderhuurovereenkomst te beëindigen. Blaauw eiste dat de huur in het vervolg wordt overgemaakt naar een derdenrekening.

Begrip voor Blaauw

Hudson’s Bay, dat op dat moment nog niet had geopenbaard dat het dit jaar alle vestigingen sluit, vond die vrees onterecht en eiste in kort geding dat Blaauw vanwege huurachterstand het restaurant ontruimt.

Daar denkt de rechter anders over. Die oordeelt dat Blaauw mag blijven. Weliswaar is hij verplicht onder alle omstandigheden huur te betalen, maar de rechter heeft wel begrip voor de beweegredenen van de restaurateur.

‘Nu HBC op vele verzoeken om openheid en een gesprek in het geheel niet heeft gereageerd, is het begrijpelijk dat in de ogen van gedaagde opschorting van de huur de enige mogelijkheid was om het bedrijf tot duidelijkheid te dwingen.’

Blaauw bevestigt dat Hudson’s Bay, dat volgens hem nog altijd niets van zich heeft laten horen, het huurcontract alsnog kan opzeggen. “Maar dan moeten ze wel mijn investeringen van 1,5 miljoen euro betalen.” Hij heeft inmiddels contact gezocht met de eigenaar van het waren­huispand, Zurich Insurance, in de hoop dat er direct gehuurd kan worden. “We zagen dit al aankomen en hebben in januari een eigen ingang gemaakt. Het ziet er toch naar uit dat de panden in delen verhuurd gaan worden. Sindsdien loopt het restaurant fantastisch.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden