Hubert Möllenkamp: van sociaal huisvester tot Maseratirijder

AMSTERDAM - Rochdales topman Hubert Möllenkamp, ontslagen wegens zelfverrijking, stond in het wereldje van woningcorporaties hoog aangeschreven. Hij was zo sociaal, werd gezegd.

De Bijlmer wordt steeds als voorbeeld gegeven als het gaat om de rol van Hubert Möllenkamp als Amsterdamse sociale huisvester. In de jaren negentig stond Amsterdam voor de taak de stadsvernieuwing in de Bijlmer aan te pakken; de in de wijk actieve corporatie Nieuw Amsterdam was zo goed als failliet.

Niemand wilde de handen eraan branden, maar Möllenkamp, bestuurder van Patrimonium (Rochdales voorganger) bood uitkomst. Hij nam de boedel over. De ondertekening gebeurde in bijzijn van premier Wim Kok. Möllenkamps populariteit, de flamboyante corporatiebaas met onvervalst Amsterdams accent, was ongekend.

Möllenkamp (1949) ging al op jonge leeftijd werken en studeerde in zijn vrije tijd economie. Hij werd vertegenwoordiger bij het Japanse Sanyo; later werkte hij bij automatiseringsbedrijf NCR. Möllenkamp had de naam alles te kunnen verkopen wat hij maar wilde.

In 1982 werd Möllenkamp 'ontdekt' door een headhunter van woningbouwcorporatie Patrimonium, waar hij twee jaar later in het bestuur kwam. Toen bestuursvoorzitter Roel Otten vertrok, greep Möllenkamp zijn kans. De stijlbreuk met Otten was gigantisch. Otten had vooral belangstelling voor de huizen, en voor het wonen van de leden van de vereniging. Möllenkamp had alleen oog voor de organisatie.

Van begin af aan was duidelijk dat hij gedreven werd door expansiezucht. De overheid zag hij als een blok aan het been. In het boek Niet bij steen alleen staat dat 'Op de overheid kan je niet bouwen' een gevleugelde zin van Möllenkamp is. Helemaal los van de overheid kwamen de corporaties niet, maar de weg naar het grote geld was met de verzelfstandiging van corporaties in de jaren negentig wel geopend.

Möllenkamp voelde zich nu als een vis in het water. In juni 2003 loodste hij Patrimonium de fusie met Rochdale in. Hij ging steeds meer zijn eigen weg. De directeur was de eerste binnen de corporatiewereld die de jaarlijkse vastgoedbeurs Mipim in Cannes bezocht. Hij deed steeds vaker grote vastgoedtransacties namens de corporatie zonder dat zijn medebestuurders daarvan wisten, laat staan dat de commissarissen er lucht van hadden.

Möllenkamp had een andere wereld betreden. Hij bewoonde geregeld een huis van een relatie in het Spaanse vakantiedorp Altea. Zijn auto's werden indrukwekkender; op het laatst liet hij zich vervoeren in een Maserati met chauffeur.

Vorig jaar kwam Möllenkamp in opspraak toen vastgoedman David Denneboom - oud-zakenrelatie van 'bankier van de onderwereld' Willem Endstra - via De Telegraaf een boekje opendeed over Möllenkamps zaken. De corporatiebaas had hem transacties aangeboden die onwaarschijnlijk gunstig waren voor Denneboom, maar niet voor de corporaties. De onderzoeken naar de handel en wandel van Möllenkamp waren toen in volle gang. (TON DAMEN)

De auto's van de flamboyante Möllenkamp werden steeds indrukwekkender, op het laatst liet hij zich vervoeren in een Maserati met chauffeur. Foto Rochdale
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden