HSL-Zuid nog steeds last van haperingen

null Beeld

AMSTERDAM - De Thalys die sinds medio december over het hogesnelheidsspoor naar België en Frankrijk rijdt, kampt nog altijd met forse vertragingen. Passagiers van de 'flitstrein' kwamen de laatste tijd opnieuw soms uren te laat aan in Parijs. Ook moest de trein door wisselstoringen op het HSL-traject een aantal keren uitwijken naar het spoor via Roosendaal.

''Het gaat nog steeds niet goed,'' erkent een NS-woordvoerder. ''De trein rijdt de laatste tijd weliswaar beter op tijd dan bij de start, maar het moet nog veel beter. Zeker als we straks met veel meer treinen over het HSL-spoor willen gaan rijden.''

Grootste struikelblok blijft het nieuwe veiligheidssysteem ERTMS, waarmee de Thalys-treinen en het HSL-spoor zijn uitgerust. Dat werkt sinds de eerste rit op 13 december nog altijd niet naar behoren. Vooral bij de grensovergang met België gaat het nog met enige regelmaat mis.

Toch blijft de NS-woordvoerder optimistisch. ''Er wordt momenteel gewerkt met software-updates om de problemen met het veiligheidssysteem te verhelpen. Daardoor zou de situatie wel eens flink kunnen verbeteren. Dat moet ook want die vertragingen zijn voor ons natuurlijk onacceptabel.''

Ondanks de aanhoudende vertragingen houdt NS Hispeed, de exploitant van de hogesnelheidstrein, vast aan het plan om uiterlijk eind dit jaar de dienstregeling op het HSL-spoor te intensiveren.

Vanaf die tijd zal ook de Fyra ingezet worden op het zuidelijk gedeelte van de HSL. Nu rijdt deze trein, die iets minder snel is dan de Thalys en de kleinere spoorstations als Den Haag en Breda op het HSL-spoor aansluit, alleen nog tussen Amsterdam en Rotterdam. Eind dit jaar zal deze trein ook Breda gaan aandoen en doorrijden naar Brussel.

Maar dan moet de Italiaanse fabrikant zich wel aan de afleveringsafspraken houden. Eind dit jaar moeten de eerste Fyra's van de band rollen, anderhalf jaar later moeten alle negentien bestelde treinstellen binnen zijn. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden