HRW: strijd tegen terreur schaadt mensenrechten

In de strijd tegen 'subjectief terreurgevaar' worden mensenrechten aan de laars gelapt, dat blijkt uit het vandaag verschenen rapport van Human Rights Watch (HRW). Het rapport beschrijft de mensenrechtensituatie in negentig landen, waaronder Nederland.

Christiaan Heijerman
Op deze plek in noordoost Nigeria stonden vroeger huizen. Het dorp is in de as gelegd door Boko Haram. Beeld anp
Op deze plek in noordoost Nigeria stonden vroeger huizen. Het dorp is in de as gelegd door Boko Haram.Beeld anp

In het rapport wordt onder meer aandacht besteed aan de snelle opmars van Islamitische Staat (IS) en de opkomst van de islamitische terreurbeweging Boko Haram. Ook de Oekraïnecrisis, de drugsoorlog in Mexico, het Israëlisch-Palestijns conflict, de onderdrukking van de Oeigoeren in China en het rapport van het Amerikaanse Congres over de martelingen door de Amerikaanse Inlichtingendienst CIA, worden besproken.

Volgens het rapport ondergraven regeringen mensenrechten om veiligheid te garanderen. De baas van HRW, Kenneth Ross, zegt dat dergelijke schendingen een grote rol hebben gespeeld bij het ontstaan en verergeren van verschillende actuele crises. Vooral in landen als Egypte, China en Kenia wordt 'buitensporig veel geweld gebruikt om subjectief terreurgevaar in de kiem te smoren'. Deze houding zou extremistisch geweld alleen maar bevorderen, in plaats van onderdrukken. Ook benadrukt Ross de mate waarin overheden 'mass-data' verzamelen, maar ondertussen diverse privacyrechten van zowel burgers als media, lijken te vergeten

Roth zegt over terreurorganisatie IS het volgende. 'IS is niet uit het niets gekomen. De terugtrekking van de Verenigde Staten uit Irak en het machtsmisbruik van de Iraakse politici hebben IS sterker gemaakt.'

IS- Strijder met de bekende zwarte vlag. Beeld anp
IS- Strijder met de bekende zwarte vlag.Beeld anp

Nederland

Vooral de situatie rondom asielzoekers in Nederland wordt belicht. In het rapport wordt gesproken over 'mensonterende omstandigheden' waarin tientallen asielzoekers in Amsterdam leven. De asielzoekers zijn veelal afkomstig uit landen als Somalië en Eritrea en kunnen gezien de situaties in die landen, niet veilig leven in hun eigen land. In juli drong de European Committee of Social Rights er op aan dat Nederland onderdak, kleding en eten zou verstrekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden