Review

Howl ****

null Beeld

Regie: Jeffrey Friedman en Rob Epstein
Met: James Franco, David Strathairn

Schrijven over homoseksueel plezier was een halve eeuw geleden in de Verenigde Staten strafbaar. Het leidde in 1957 tot een legendarisch proces tegen dichter Allan Ginsberg. Het docudrama Howl doet de benauwende tijd herleven.

Jongeren die zichzelf in hun kont lieten neuken en daarbij schreeuwden van genot: de openbare aanklager in San Francisco kon deze regel in Allen Ginsbergs lange associatieve gedicht Howl (schreeuw) niet waarderen.

Het bezorgde de uitgever van Howl een aanklacht wegens het verspreiden van obsceniteiten. Het proces in San Francisco werd een mijlpaal in de strijd voor de vrijheid van expressie. Mooi onderwerp voor een documentaire, dachten Jeffrey Friedman en Rob Epstein, die al ruim dertig jaar veelgeprezen documentaires maken over de Amerikaanse homogeschiedenis.

In 1984 wonnen zij de Oscar voor beste documentaire met The times of Harvey Milk, waarin zij de moord in 1978 op de legendarische homoseksuele bestuurder van San Francisco ontrafelen.

Bij nader inzien vonden de makers de rechtszaak over Howl beter geschikt voor een docudrama. Het bestaat uit drie door elkaar gevlochten verhaallijnen: een reconstructie van de rechtszaak, een interview met Ginsberg (innemende James Franco) en het voordragen van Howl door hem in een rokerig zaaltje. In animatie vertaalde fragmenten uit het gedicht vrolijken de boel wat op.

De makers verloochenen hun achtergrond niet, want alle opmerkingen en dialogen in de film zijn van de personages zelf.
Howl geeft een geslaagd sfeerbeeld van de tijd dat de Beat Generation voorzichtig begon af te rekenen met de jaren vijftig.

De film laat mooi zien dat Ginsberg in die begintijd nog geen radicale activist was: hij twijfelde lang of hij Howl zou publiceren, omdat hij zijn vader niet voor het hoofd wilde stoten met zijn homoseksuele ontboezemingen. De culturele revolutie kwam eraan, maar de storm moest nog opsteken.

Kerouacs On the road moest nog worden gepubliceerd. Onbedoeld stemt Howl, dat als enige bezwaar heeft dat het een tikkeltje schools is, bijna nostalgisch: waar is de tijd gebleven dat de literatuur schandalen en rechtszaken veroorzaakte? (Jos van der Burg )

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden