PlusKlapstoel

Howard Komproe: 'Roti met rijst is als stamppot met patat'

Howard Komproe (1971) is comedian, acteur en presentator. Zaterdagavond staat hij in het openluchttheater in het Vondelpark met de voorstelling de Lulverhalen.

Marjolijn de Cocq
Howard Komproe: 'Een woord is als een pistool: een pistool doet uit zichzelf ook niets' Beeld Harmen de Jong
Howard Komproe: 'Een woord is als een pistool: een pistool doet uit zichzelf ook niets'Beeld Harmen de Jong

Den Haag

"Ik heb er maar een jaar gewoond, heb er geen jeugdherinneringen aan. Maar ik kom er wel als ik speel, in Pepijn, Diligentia. Ik ben heel veel verhuisd. Toen ik op mijn achttiende in Amsterdam kwam wonen, had ik al negen steden gehad. Door mijn vaders werk bij een bank."

"Spannend, ik moest telkens opnieuw mijn plek veroveren. Uiteindelijk ben ik daardoor comedian geworden. Ik had al snel in de gaten dat humor een manier is waardoor je snel in een nieuwe omgeving wordt opgenomen."

Balletmavo

"In Rotterdam. Ik wilde na de lagere school niet naar een gewone school en dit was de enige met een podium. En daar wilde ik op. Ik weet niet hoe ik dat wist. Ik wist alleen dat ik het wist."

Soldaat

"Ik heb in dienst gezeten, ben in Amersfoort opgeleid tot lader van de Leopard 2-tank. ­Terwijl ik in Amersfoort zat, werd de dienstplicht opgeheven. Ja, zuur. Maar alle clichés zijn waar: je maakt vrienden voor het leven, en soms verlang je naar die tijd terug. Maar op het moment zelf heb je nul waardering ervoor."

Toneelschool

"Daar heb ik een jaartje opgezeten, in Utrecht. En daar heb ik een beetje ambivalent gevoel aan overgehouden. Ik was al wat ouder, het was na mijn diensttijd, en ik was ook al bezig met comedy. Het werkte niet, toen zijn we maar gestopt met elkaar."

Westzijde Posse

"Een televisieserie van Veronica waar ik aansluitend in heb gespeeld. Als je stopt met de toneelschool hoef je nog niet te stoppen met ­acteren, ik geloof niet dat school daarvoor cruciaal is. Ik was jong - 21, 22 -, speelde in een serie die elke vrijdag op de buis was en verdiende een lekker centje. Niks leukers dan geld verdienen met iets wat je leuk vindt om te doen."

Comedytrain

"Thuis, noem ik dat. Toomler is thuis. Leerschool, plek van inspiratie. Zonder Comedytrain zou ik het niet weten."

Gibson

"Wie? Ooo, dat was een broek van het merk ­Pepe Jeans, dat was mijn sponsor. Ik heb die Gibson gedragen totdat hij op de draad versleten was. Bedoel je die niet? Gibson het blauwe robotaapje? Heb ik daar een stemmetje voor ­ingesproken? Dat heb ik niet onthouden. Als je stemmen inspreekt voor televisieseries noem je nooit je eigen naam. Dus dat onthoud je niet."

Arena

"Mijn laatste ervaring daar is pijn. Ik heb op 25 juni meegedaan met die trappenwedstrijd, ­Arena Moves, om geld in te zamelen voor MS-onderzoek. Dat was op een zondag. Ik ben tot donderdag als een manke mafkees door het leven gegaan."

"En ja, die show. We - Sanne Wallis de Vries, Eric van Sauers, Mike Boddé en ik - hadden het plan daar voor 500 mensen een show te doen, maar we hebben niet genoeg kaarten verkocht. We moeten nog analyseren wat er is misgegaan, maar het lijkt me nog steeds leuk op een grote locatie met een kleine groep mensen een intieme voorstelling te maken. De Arena, dat vind ik gewoon leuk."

Postbank

"Drie jaar die commercial voor gedaan, in een blauw leeuwenpak ja. Daar ben ik destijds zeker op aangesproken. Maar de bank bestaat niet meer, dus dat scheelt een heleboel."

Tweeling

"De puberettes noem ik ze. Ze worden in september 15 en dat is a whole new ballgame. Tussen kind en volwassene zijn ze nu en ze houden me scherp. Soms is het lastig, want ze vormen een front. Ze kunnen communiceren zonder woorden en dat geeft ze altijd een voorsprong. Een wonderbaarlijk fenomeen waarmee ik moet dealen. Elke keer als ik denk dat ik het ­onder de knie heb, blijkt dat weer niet zo."

Parkeerhel

"Daar zat ik net in. Ik heb hierna een andere afspraak, daarom ben ik met de auto. Het lijkt of niemand ooit zal meemaken dat de binnenstad van Amsterdam af is. Ik ben net terug van een week buitenland en dan weet je niet wat er nu weer is afgesloten. Spring je nietsvermoedend in je auto, dan krijg je het te verduren."

Neger

"Tegenwoordig een beladen woord. Ik gebruikte het zelf wel. Ik kan me voorstellen dat mensen er aanstoot aan nemen. Ik heb zelf niet zo veel moeite met woorden, maar meer met de intentie waarmee ze worden gebruikt. Een woord is als een pistool: een pistool doet uit zichzelf ook niets."

Sociale media

"Heftig! Bizar om te zien hoe krachtig dat is geworden in korte tijd. Ik zie het zo: of je doet er niks mee, helemaal oké, of je gaat er vol in. Ik heb dat laatste gedaan. Het lijkt mij schadelijker als je het een beetje halfhalf doet."

"Ik zit op Facebook en Twitter en een beetje op Instagram. Van mijn kinderen moet ik ook gaan snapchatten, maar dan word ik helemaal gek. Mijn kinderen vinden Facebook ouderwets. Maar hoe kan iets wat veertien jaar geleden nog niet bestond nu ouderwets zijn? Ik mag trouwens mijn kinderen geen kinderen meer noemen, want dan krijg ik commentaar."

Komproeven

"Ik heb net mijn eerste schreden op YouTube ­gezet. Ik moet ook zo gaan uploaden, elke dinsdag om 12 uur zet ik er een filmpje op, in dat van vandaag proef ik roti met rijst van de Hema. ­Roti met ríjst, moet je kijken, dat ziet er toch niet uit? Het was ook echt verschrikkelijk."

"Elke Surinamer weet: roti met rijst is als stamppot met patat. De voedingsmiddelenindustrie speelt in op diversiteit, maar maakt fouten. ­Surinaamse eiersalade bij de Deen, rotitosti in Almere, couscous uit een potje met tonijn, van John West... Er valt genoeg te doen."

Michael Jackson

"Held."

Lulverhalen

"Een van mijn kindjes. Ik ben net terug uit Suriname, twee uitverkochte en een extra voorstelling. Ik doe het al vijf jaar, met steeds verschillende mensen, op de eilanden en in Nederland. Lulverhalen, in navolging van de Vagina Monologen, de Gesluierde Monologen, de Hormono­logen. Door de afwisseling van deelnemers en de diversiteit van de verhalen is het nooit saai. Je merkt ook dat storytelling een trend is."

Lul

"Mannelijkheid is best een moeilijk onderwerp. De kranten stonden er vol van dat ING jonge ­vaders een maand zwangerschapsverlof gaat geven. Wat is daar nou niet logisch aan? De kwetsbaarheid en onzekerheid van mannen, daar gaat het in deze voorstelling over. Ja, en natuurlijk ook letterlijk over piemels, penissen, pikken. Dat snap je zelf ook wel."

Lowlands

"Komende zomer weer, de 25ste editie. De eerste heb ik gemist, bij de tweede ben ik met een vriend naar binnen gepiept. En vanaf de derde ben ik er aan het werk. Ik doe van alles, Lulverhalen, quizzen, presenteren, het is een mini­wereld waar je elke keer weer naar uitkijkt."

"Als presentator ben je een schakel tussen wat er op het podium gebeurt en het publiek. Ik leer er veel van: hoe je met verwachtingen omgaat, hoe je energie kunt kanaliseren. Ik ben de enige die heeft gepresenteerd op Lowlands, Pinkpop én North Sea Jazz."

"Het verschil is groot. Op North Sea Jazz is het publiek gretig, in de kleine Paulus Potterzaal in Den Haag kwamen de mensen echt voor die ene artiest. Bij Pinkpop staan veel van de 600.000 man er min of meer toevallig. Dat vergt een heel andere energie."

Tattoos

"Die zijn heel geleidelijk in mijn leven gekomen, tot mijn dertigste ben ik er niet mee bezig geweest. De eerste was op mijn rechterpols, twee helften van een cirkel die samenkomen, voor de geboorte van mijn kinderen. En twee jaar geleden heb ik deze laten zetten, toen ik ging trouwen. Ook weer twee helften die ­samenkomen - maar dan niet ingevuld."

Pontius Pilatus

"In The Passion 2016. Zo'n mooie ervaring. Ik was best nerveus, ik had nog nooit zoiets gedaan en dan meteen live voor 3 miljoen kijkers. Een te gekke rol, in het begin dacht ik: hoe kom ik hiermee weg als comedian? Maar het bleek te kloppen."

Mariëtte Hoitink

"Dat is toch een actrice? Nee, nee, nee! Ik ben in de war, zij is van de Fashion Week. Een van mijn beste vrienden is oprichter James Veenhoff. In het verleden heb ik shows bezocht en zei ze tegen me: 'Wat sta jij hier te staan?' en heeft ze me op sleeptouw genomen."

"Heel inspirerende mensen, ze hebben een keuze gemaakt voor een bepaalde branche, zetten daarin stappen en geven mensen de gelegenheid zich te ontwikkelen. Mijn vrouw Fien is net afgestudeerd aan het Sandberg Instituut en heeft er vorige week een show gedaan."

Howard Komproe & de Lulverhalen. Met Massih ­Hutak, Jeroen Leenders en Phaedra Werkhoven, Vondelpark Openluchttheater, vanavond 21.00 uur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden