Houtzaagmolen De Otter heeft nieuwe eigenaar

De Otter heeft een nieuwe eigenaar. De historische molen aan de Kostverlorenvaart is in het bezit gekomen van houthandel G.T. van der Bijl, die plannen heeft klaar liggen om de molen weer permanent te laten draaien.

De Otter heeft een nieuwe eigenaar: houthandel G.T. van der Bijl Beeld Jan-Jaap Hubeek
De Otter heeft een nieuwe eigenaar: houthandel G.T. van der BijlBeeld Jan-Jaap Hubeek

Met de aankoop is een einde gekomen aan een ingewikkelde constructie rond de oudste houtzaagmolen van het land. Het getouwtrek over de toekomst van De Otter leidde tot rechtszaken die jarenlang voortsleepten en een molen die stond te verkommeren.

Maar dat is nu voorbij, benadrukt directeur Guido Mensink namens G.T. van der Bijl. "We maken een nieuwe start. Alles draait vanaf nu weer om de vraag: hoe gaan we de molen en het molenerf behouden en toegankelijk maken voor het publiek?"

Historisch monument
De paltrokmolen uit 1631 is een historisch monument en een zeldzaamheid: er zijn er slechts vijf van bewaard gebleven. Wat De Otter nog een extra bijzonder maakt, is dat het historische molenerf nog overeind staat, inclusief de houtloods en de voormalige arbeiderswoningen.

Het terrein is wel dringend aan een opknapbeurt toe. Er ligt een aanvraag voor de vergunning klaar om de monumentale opstallen op te knappen. De gemeente heeft geld gereserveerd om de oude kademuur te herstellen. Mensink: "Als alles volgens plan verloopt, zijn die werkzaamheden eind volgend jaar klaar."

De eeuwenoude molen zelf verkeert in goede staat, mede dankzij de groep vrijwillige molenaars die tijdens de juridische impasse van de afgelopen jaren de molen hebben onderhouden en geregeld hebben laten draaien. "De molen heeft eigenlijk alleen een nieuwe lik verf nodig, maar dat zijn de kosten niet."

Mensink is met de gemeente in gesprek over een toekomstige invulling van het terrein. Er zijn plannen voor een klein museum met horeca en ambachtelijke bedrijvigheid. "De Otter was de eerste van meer dan twintig houtzaagmolens die hier vanaf het begin van de zeventiende eeuw in deze buurt stonden en onder meer hout leverden voor de scheepsbouw," aldus de directeur.

Rijke geschiedenis
"De Gouden Eeuw is letterlijk hier gestart. Er ligt op deze plek een rijke geschiedenis. Die verhalen willen we vertellen, in combinatie met de mogelijkheid een kijkje te nemen in de molen." Sinds enkele maanden zaagt de Otter weer. Mensink: "Het zal nooit meer een productiemolen worden, maar demonstraties kunnen wel worden gegeven."

Voor de financiering van de plannen werkt de nieuwe eigenaar samen met de Triodos Bank. "Daar zijn we erg blij mee," zegt Mensink. "Triodos is onder meer actief op de Zaanse Schans, dus de bank heeft veel kennis in huis over cultureel erfgoed. Samen willen we een toekomstbestendige plek maken voor deze rijke Amsterdamse historie."

Lees ook: Houtzaagmolen De Otter heeft zijn tanden terug

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden