Houtrakpolder wordt paradijs voor lepelaar en kluut

Goed nieuws voor de lepelaar en kluut: de provincie Noord-Holland trekt 900.000 euro uit voor het realiseren van een nieuw natuurgebied in de Houtrakpolder.

De lepelaar gedijt erg goed in een brakke omgevingBeeld Joke Huijser-Spekken

Onder de rook van Amsterdam, tussen het Noordzeekanaal en de Spaarndammerdijk, ligt de Houtrakpolder. Oorspronkelijk was het stuk land onderdeel van het Oer-IJ en stond het onder zout water. Daardoor is de polder nu nog brak en komt er bijzondere natuur voor.

Staatsbosbeheer gaat aan de slag met de Houtrakpolder en wil de Westhoffplas in het gebied uitbreiden. Het is de bedoeling dat langs de Noorderweg een brakwatergebied aangelegd wordt, wat de polder interessant maakt voor planten en dieren die goed gedijen in een brakke omgeving.

Zelfs garnalen
Staatsbosbeheer meent 57 hectare grond bijzondere natuur in de polder (die in totaal 250 hectare meet) te kunnen realiseren. Met name dieren als lepelaars, kluten, steltlopers en zelfs garnalen hebben hier baat bij.

Daarnaast krijgt het gebied ook meer fiets- en wandelpaden, komt er een voedselbos en wordt op het Groene Schip - een dertig meter hoge terp waarin bodemas van afvalenergiecentrales is verwerkt - een tijdelijke horecagelegenheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden