'Houtkachels zijn slecht voor de luchtkwaliteit'

In winterse maanden als deze komt 9 procent van de fijnstof in Amsterdam door verbranding van hout. Plaatselijk kan het effect van houtkachels nog aanmerkelijk groter zijn.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Met die waarschuwing komt het Longfonds op basis van berekeningen door TNO. In de stad kwamen fijnstofdeeltjes kleiner dan 2,5 micrometer in februari vorig jaar voor bijna tien procent door houtstook.

Voor het Longfonds illustreert het dat gemeenten veel in de melk te brokkelen hebben als het gaat om luchtkwaliteit. Minder hout verbranden heeft meteen gunstige gevolgen voor de luchtkwaliteit.

Stookgedrag
"Het heeft echt zin dat er wat gebeurt," zegt een woordvoerder. "Denk aan het terugdringen van verkeer in drukke gebieden, meer voorlichting over houtkachels of afspraken om in nieuwbouwwijken geen houtstook toe te staan."

Vanwege de gemeenteraadsverkiezingen begint het Longfonds een campagne met op de website de mogelijkheid om voor de eigen postcode een schatting te maken hoe schoon de lucht is.

Uit de TNO-berekeningen blijkt dat in Amsterdam verkeer goed is voor 20 procent van de stikstof­dioxide in de lucht.

De Gezondheidsraad stipte houtrook onlangs ook al aan als bron van luchtvervuiling. Het voornaamste adviesorgaan van de overheid op het gebied van de volksgezondheid benadrukte wel dat een betrouwbare schatting nog niet goed mogelijk is, omdat weinig bekend is over de locaties van kachels en het stookgedrag.

Gezondheidsklachten
Hoe dan ook zal houtstook aan belang winnen als bron van roet in de lucht binnen de steden. Door betere roetfilters wordt bijvoorbeeld het verkeer dat namelijk minder. De bijdrage van houtstook zal toenemen van zo'n 20 procent in 2015 tot 30 procent in 2020, schatte de Gezondheidsraad.

De Amsterdamse GGD vindt dat het stoken van hout geheel vermeden moet worden, omdat het in een dichtbevolkte stad veel overlast en gezondheidsklachten veroorzaakt. De Partij voor de Dieren dringt in raadsvragen aan op meer onderzoek.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden