Houthi-rebellen veroveren delen van derde stad in Jemen

Houthi-strijders hebben vannacht delen van de derde stad van Jemen veroverd. De Houthi's, die gelieerd zijn aan Iran, strijden tegen de macht van president Abd-Rabbu Mansour Hadi. Ze veroverden het vliegveld van Taiz, een stad die tussen de hoofdstad Sanaa en de tweede stad Aden ligt. Sinds de Houthi's vorig jaar Sanaa veroverden woedt in Jemen een burgeroorlog. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vandaag in een spoedzitting bijeen om te praten over de situatie in het land.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

De spoedzitting van de Veiligheidsraad komt er op verzoek van de Jemenitische president Abdo Rabbo Mansour Hadi. Zijn land zinkt steeds meer weg in chaos. In een brief aan de Veiligheidsraad schrijft Hadi dat een bijeenkomst noodzakelijk is 'om het geweld waarmee Jemen is versnipperd en het gezag wordt ondermijnd te stoppen. Ik dring de raad erop aan haar verantwoordelijkheid te nemen'.

De Verenigde Staten hebben samen met andere leden van de Veiligheidsraad verklaard president Hadi te steunen en roepen de Houthi's en hun bondgenoten op het geweld te stoppen.

In Jemen woedt een burgeroorlog sinds de Houthi-beweging vorig jaar de hoofdstad Sanaa veroverde. Hadi riep gisteren de Houthi's op zich terug te trekken uit Sanaa. Ook riep hij de zuidelijker gelegen stad Aden uit tot nieuwe hoofdstad.

Vrijdag kwamen maar liefst 140 mensen om het leven bij aanslagen in twee moskeeën. Door de verslechterde veiligheidssituatie besloten de VS gisteren de laatste honderd militairen terug te trekken uit het land.

President Abdo Rabbo Mansour Hadi. Beeld epa
President Abdo Rabbo Mansour Hadi.Beeld epa
Op 11 februari dit jaar werd in Taiz nog gedemonstreerd tegen het geweld van de Houthi's Beeld anp
Op 11 februari dit jaar werd in Taiz nog gedemonstreerd tegen het geweld van de Houthi'sBeeld anp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden