Houssine A. blijft in de cel, OM probeert zwaarder dossier rond te krijgen

Houssine A. (34), die vorige week na een jarenlange vlucht is gearresteerd in Marokko, blijft in de cel. Dat heeft de onderzoeksrechter in Marrakesh, Marokko, gisteravond besloten.

Rik Goverde en Paul Vugts
Politieonderzoek in de Staatsliedenbuurt na een schietpartij. Beeld anp
Politieonderzoek in de Staatsliedenbuurt na een schietpartij.Beeld anp

A. verscheen voor het eerst in het verdachtenbankje. Uiterlijk rustig, met het begin van een glimlach zelfs. Kalend, kortgeschoren baard, gestoken in een bruine djelleba en op blauwe slippers. Zelf zei hij geen woord.

Nadat zijn advocaat had gepleit voor zijn vrijlating, kon de Amsterdammer van Marokkaanse komaf na tien minuten weer gaan. Advocaat Hicham Moulay Charafi stelde dat zijn cliënt de inhoudelijke behandeling van de zaak buiten de gevangenis moest kunnen afwachten omdat de verdenkingen 'niet zo ernstig' zijn. De rechter was dat niet met hem eens en stuurde hem terug naar de Boulmharez-gevangenis, net buiten het centrum van Marrakesh.

Liquidaties
Op 26 juli was A. in Marrakesh opgepakt voor identiteitsfraude, en voor die zaak verscheen hij gisteren voor de rechter. Hij zou op een vals paspoort het land zijn ingereisd via de haven van Tanger. De Marokkaanse politie doorzocht na zijn arrestatie twee appartementen die hij gebruikte en trof daar 34 horloges, tien paspoorten, tien mobiele telefoons en zo'n 17.000 euro aan contanten.

De zaak is voor justitie in Amsterdam van groot belang. A. stond internationaal gesignaleerd vanwege 244 dagen cel die hij hier nog heeft openstaan voor twee zware mishandelingen in 2002 en 2008. Het Amsterdamse Openbaar Ministerie hoopt vooral dat hij in de cel blijft tot een zwaarder dossier tegen hem rond is: omtrent drugshandel en mogelijk zelfs het opdrachtgeven tot liquidaties.

Drugsmarkt
De recherche vermoedt dat hij een belangrijke rol speelde in de bloedige Amsterdamse onderwereldvete die in 2012 was begonnen nadat ruim 200 kilo cocaïne was verdwenen uit de haven van Antwerpen. A. wordt in het milieu én door de opsporingsdiensten gezien als spil in de groep rond Benaouf A., zijn ex-zwager, die het vanwege de verdwenen drugs aan de stok had gekregen met beroepscrimineel Gwenette Martha (in mei vorig jaar geliquideerd).

Toen Martha in de gevangenis zat, zou Houssine A. met Benaouf A. een deel van de drugsmarkt naar zich toe hebben getrokken, tot diens woede. Nadat de partij drugs vervolgens uit de Antwerpse haven was verdwenen, beschuldigde de groep rond Houssine en Benaouf een familie van Belgische getrouwen van Martha van diefstal.

Ondergedoken
In het conflict dat zo ontstond, werd in oktober 2012 de Amsterdamse Marokkaan Najeb Bouhbouh geliquideerd - een jeugdvriend en criminele compagnon van Martha. Voor betrokkenheid bij die moord kreeg Benaouf A. tien jaar celstraf. Hij was vervolgens het voornaamste doelwit van de aanslag in de Staatsliedenbuurt op 29 december 2012. Hij kon vluchten, twee jonge Amsterdamse criminelen in zijn gezelschap werden vermoord.

Op het moment van de liquidatie in Antwerpen zou Houssine A. Nederland al hebben verlaten. Mogelijk zat hij ondergedoken in Panama, al is hij ook in die tijd in Marrakesh gezien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden